Μηλόπιτα με κανέλα
Υλικά
- 5 κουταλιές ανάλατο βούτυρο, κρύο, συν λίγο ακόμα για επάλειψη του ταψιού
- 1¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1¼ κουταλάκι του γλυκού baking powder
- ½ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ¼ κουταλάκι κανέλα
- ⅛ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- ½ φλιτζάνι πλήρες γάλα
- 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
- 1 μεγάλο μήλο
- 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
- ¼ κουταλάκι κανέλα
- 1 κούπα παχύρευστη κρέμα
Οδηγίες
1. Προετοιμάστε τη ψησταριά σας για έμμεσο ψήσιμο σε μέτρια θερμοκρασία.
2. Αλείψτε ένα τηγάνι με βούτυρο. Κοσκινίστε το αλεύρι και το baking powder σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια προσθέστε ζάχαρη, αλάτι, γαρύφαλλο και κανέλα και ανακατέψτε καλά. Κόψτε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και προσθέστε τα στο μπολ. Αναμίξετε τα υλικά με τα δάχτυλά σας. Στη συνέχεια χτυπήστε ελαφρά το γάλα τα αυγά και τη βανίλια και βάλτε τα στο μπολ, ανακατεύοντας καλά. Η ζύμη πρέπει να έχει ανακατευτεί καλά, αλλά να υπάρχουν και μερικά κομμάτια. Χύστε ομοιόμορφα στο ταψί.
3. Κόψτε σε φέτες το μήλο και τοποθετήστε τις στο ταψί σχηματίζοντας τα πέταλα ενός λουλουδιού. Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Πασπαλίστε ομοιόμορφα πάνω από την κορυφή των μήλων με το μείγμα σας.
4. Ψήστε με έμμεση έκθεση σε μέτρια θερμότητα με το καπάκι κλειστό για 20 λεπτά. Περιστρέψτε το ταψί 90 μοίρες. Συνεχίστε το ψήσιμο με το καπάκι κλειστό για 15-20 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια αφήστε τα να κρυώσουν για 15 λεπτά. Κόψτε σε φέτες και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου βάζοντας σαντιγί ή παγωτό, εάν θέλετε.