Ποιός είπε ότι δεν μπορείτε να ψήσετε γλυκά σε μια ψησταριά; Καταπλήξτε συγγενείς και φίλους, προσφέροντας τους πεντανόστιμα μπισκότα, ψημένα στην αγαπημένη σας ψησταριά! Αυτή η συνταγή είναι μια άκρως εορταστική παραλλαγή των παραδοσιακών ιταλικών μπισκότων αμυγδάλου (Biscotti Cantucci), με φιστίκι Αιγίνης και μούρα.

Υλικά (για 25 μπισκότα)

  • 4 Ασπράδια Αυγών (περίπου 120g)
  • ¾ Φλιτζανιού Ζάχαρη Άχνη
  • 1 κ.γ. Εκχύλισμα Βανίλιας
  • 1¼ Φλιτζανιού Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (Κοσκινισμένο)
  • ¾ Φλιτζανιού Αμύγδαλα Ωμά (Ολόκληροα)
  • 30g Κατεψυγμένα / Αφυδατωμένα Φρούτα (Φράουλες ή Βατόμουρα) – χοντροκομμένα
  • ½ Φλιτζανιού Φιστίκια Αιγίνης

Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

  • Έμμεσο ψήσιμο σε ψησταριά υγραερίου

Οδηγίες

  1. Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ, “χτυπάμε” τα ασπράδια σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά ή έως ότου να σχηματιστούν μαλακές κορυφές. Ενώ ανακατεύουμε με το μίξερ, προσθέτουμε σταδιακά (1 κ.σ την φορά) την άχνη ζάχαρη. Αφού την προσθέσουμε όλη, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί τελείως.
  2. Προετοιμάζουμε την ψησταριά για έμμεσο ψήσιμο, προθερμαίνοντας την σε μέτρια προς χαμηλή ένταση (Θερμοκρασία θαλάμου: 170°C – 190°C).
  3. Μέσα στο μίγμα με τα ασπράδια αυγών, την ζάχαρη και την βανίλια, προσθέτουμε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (κάνοντας κυκλικές κινήσεις από έξω προς τα μέσα). Στην συνέχεια προσθέτουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τα ολόκληρα αμύγδαλα και τέλος τα φρούτα της αρεσκείας μας.
  4. Σε ένα μικρό ταψί, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί (κατάλληλο για χρήση σε ψησταριές – προσοχή η κλασική λαδόκολλα μπορεί να καεί), ρίχνουμε μέσα το μίγμα και το στρώνουμε με την σπάτουλα ώστε να είναι παντού ομοιόμορφο το πάχος του.
  5. Τοποθετούμε το ταψί πάνω στην σχάρα της ψησταριάς και ψήνουμε με έμμεσο τρόπο (σε μέτρια προς χαμηλή ένταση) για περίπου 35 – 40 λεπτά (ή έως ότου ροδίσει ελαφρώς από πάνω και αρχίσει το μείγμα να σφίγγει).
  6. Μόλις ψηθεί, σβήνουμε την ψησταριά, απομακρύνουμε το ταψί και το αφήνουμε σε ξηρό μέρος να κρυώσει εντελώς.
  7. Αφού κρυώσει, βγάζουμε το μεγάλο ενιαίο μπισκότο από το ταψί, το τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη φαγητού και το τοποθετούμε μέσα στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον (ιδανικά όλη την νύχτα) για να σφίξει κι άλλο.
  8. Βγάζουμε το μπισκότο από το ψυγείο και το κόβουμε σε φέτες πάχους 0.5cm με ένα πολύ αιχμηρό μαχαίρι. Στρώνουμε τις φέτες αυτές σε ταψιά που έχουμε ήδη τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί.
  9. Προετοιμάζουμε την ψησταριά για έμμεσο ψήσιμο, προθερμαίνοντας την σε μέτρια προς χαμηλή ένταση (Θερμοκρασία θαλάμου: 170°C – 190°C).
  10. Τοποθετούμε το ταψί πάνω στην σχάρα της ψησταριάς και ψήνουμε με έμμεσο τρόπο (σε μέτρια προς χαμηλή ένταση) για περίπου 12 λεπτά (ή έως ότου ροδίσουν ελαφρώς οι άκρες των μπισκότων).
  11. Μόλις ψηθεί, σβήνουμε την ψησταριά, απομακρύνουμε το ταψί και αφήνουμε τα μπισκότα σε ξηρό μέρος να κρυώσουν εντελώς. Ιδανικά τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο ή σε κάποιο βάζο.

Στην κατηγορία: Γλύκα Συνταγές