Ψάχνεις τι θα ψήσεις για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Σου έχω την λύση αργοψημένο Pulled Pork (ξεψαχνισμένο χοιρινό) που λιώνει στο στόμα, με χειμωνιάτικα μπαχαρικά, σιρόπι σφενδάμου και καφέ!

ΠηγήStef J.Koukas “Your Favorite BBQ Buddy from Greece”

Υλικά

  • 2kg Χοιρινός Λαιμός ή Σπάλα
  • 3 κ.σ. Ginger Τριμμένο
  • 2 κ.σ. Κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.σ. Κάρδαμο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. Μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. Τριμμένο Γαρύφαλλο
  • 3 κ.σ. Αλάτι
  • 2 Κάψουλες Εσπρέσο
  • 100ml Σιρόπι Σφενδάμου
  • 50ml Χυμός Μήλου
  • 50g Βούτυρο

Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

Οδηγίες

  1. Χαράσσουμε το κρέας από την πάνω πλευρά με το μαχαίρι, ώστε να διαπεράσουμε το λίπος (fat cap) με αυτόν τον τρόπο το κρέας πάρει έντονο άρωμα καπνού.
  2. «Σιροπιάζουμε» το κρέας από όλες τις πλευρές.
  3. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον καφέ εσπρέσο, όλα τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε καλά.
  4. Πασπαλίζουμε το κρέας με το μείγμα μπαχαρικών και ελαφρώς το πατάμε ταμποναριστά για να κολλήσουν καλά τα μπαχαρικά πάνω στο κρέας.
  5. Περιχύνουμε το κρέας με λίγο ακόμα σιρόπι σφενδάμου ώστε τα μπαχαρικά να δημιουργήσουν μια καραμελένια πάστα.
  6. Αφήνουμε το κρέας στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες να μαριναριστεί.
  7. Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο, του καρφώνουμε το ασύρματο θερμόμετρο Meater στο πιο παχύ σημείο και περιμένουμε το κρέας να πάρει θερμοκρασία δωματίου (μέχρις ότου η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 27ο C)
  8. Προθερμαίνουμε την ψησταριά στους 110ο C. Για ψησταριές υγραερίου μπορούμε να ανάψουμε τους ακριανούς καυστήρες και να τοποθετήσουμε το κρέας πάνω από τους σβηστούς.
  9. Καπνίζουμε το κρέας σε θερμοκρασία 110ο C, μέχρις ότου η εσωτερική του θερμοκρασία να φτάσει τους 75ο C.
  10. Μεταφέρουμε το κρέας πάνω στο χαρτί κρεοπωλείου, προσθέτουμε τον χυμό μήλου και το βούτυρο) και τυλίγουμε καλά.
  11. Τοποθετούμε το τυλιγμένο κρέας πίσω στην ψησταριά και ανεβάζουμε ελαφρώς την ένταση στους 130ο C.
  12. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρις ότου το κρέας να μαλακώσει τόσο που θα διαλύεται και το Meater να φτάσει τους 98ο C.
  13. Απομακρύνουμε το κρέας από την ψησταριά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μια ώρα.
  14. Με τα χέρια μας ή με μια πιρούνα γδαρσίματος ξεψαχνίζουμε το κρέας.
  15. Ιδανικά σερβίρουμε με καπνιστό πουρέ κολοκύθας και ψητά λαχανικά.

Στην κατηγορία: Συνταγές Χοιρινό Ψήσιμο