Χριστουγεννιάτικο Pulled Pork “Gingerbread Latte”

Ψάχνεις τι θα ψήσεις για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Σου έχω την λύση αργοψημένο Pulled Pork (ξεψαχνισμένο χοιρινό) που λιώνει στο στόμα, με χειμωνιάτικα μπαχαρικά, σιρόπι σφενδάμου και καφέ!
Πηγή: Stef J.Koukas “Your Favorite BBQ Buddy from Greece”
Υλικά
- 2kg Χοιρινός Λαιμός ή Σπάλα
- 3 κ.σ. Ginger Τριμμένο
- 2 κ.σ. Κανέλα σε σκόνη
- 1 κ.σ. Κάρδαμο σε σκόνη
- 1 κ.σ. Μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- 1 κ.γ. Τριμμένο Γαρύφαλλο
- 3 κ.σ. Αλάτι
- 2 Κάψουλες Εσπρέσο
- 100ml Σιρόπι Σφενδάμου
- 50ml Χυμός Μήλου
- 50g Βούτυρο
Απαραίτητα Εργαλεία
- Μαχαίρι Σεφ
- Ασύρματο Θερμόμετρο Meater+
- Χαρτί Κρεοπωλείου (Ροζ)
- Πιρούνα Κοψίματος, Bull Fork
Μέθοδος ψησίματος
- Κάπνισμα σε Ψησταριά Pellet με πέλλετ Pecan (Ελαιοκαρυδιά)
- Έμμεσο ψήσιμο σε ψησταριά κάρβουνου / υγραερίου με ξύλινα chips Pecan (Ελαιοκαρυδιά)
Οδηγίες
- Χαράσσουμε το κρέας από την πάνω πλευρά με το μαχαίρι, ώστε να διαπεράσουμε το λίπος (fat cap) με αυτόν τον τρόπο το κρέας πάρει έντονο άρωμα καπνού.
- «Σιροπιάζουμε» το κρέας από όλες τις πλευρές.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον καφέ εσπρέσο, όλα τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε καλά.
- Πασπαλίζουμε το κρέας με το μείγμα μπαχαρικών και ελαφρώς το πατάμε ταμποναριστά για να κολλήσουν καλά τα μπαχαρικά πάνω στο κρέας.
- Περιχύνουμε το κρέας με λίγο ακόμα σιρόπι σφενδάμου ώστε τα μπαχαρικά να δημιουργήσουν μια καραμελένια πάστα.
- Αφήνουμε το κρέας στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες να μαριναριστεί.
- Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο, του καρφώνουμε το ασύρματο θερμόμετρο Meater στο πιο παχύ σημείο και περιμένουμε το κρέας να πάρει θερμοκρασία δωματίου (μέχρις ότου η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 27ο C)
- Προθερμαίνουμε την ψησταριά στους 110ο C. Για ψησταριές υγραερίου μπορούμε να ανάψουμε τους ακριανούς καυστήρες και να τοποθετήσουμε το κρέας πάνω από τους σβηστούς.
- Καπνίζουμε το κρέας σε θερμοκρασία 110ο C, μέχρις ότου η εσωτερική του θερμοκρασία να φτάσει τους 75ο C.
- Μεταφέρουμε το κρέας πάνω στο χαρτί κρεοπωλείου, προσθέτουμε τον χυμό μήλου και το βούτυρο) και τυλίγουμε καλά.
- Τοποθετούμε το τυλιγμένο κρέας πίσω στην ψησταριά και ανεβάζουμε ελαφρώς την ένταση στους 130ο C.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρις ότου το κρέας να μαλακώσει τόσο που θα διαλύεται και το Meater να φτάσει τους 98ο C.
- Απομακρύνουμε το κρέας από την ψησταριά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μια ώρα.
- Με τα χέρια μας ή με μια πιρούνα γδαρσίματος ξεψαχνίζουμε το κρέας.
- Ιδανικά σερβίρουμε με καπνιστό πουρέ κολοκύθας και ψητά λαχανικά.