Μπάρμπεκιου Πίτσα με κοτόπουλο & λεπτή τραγανή ζύμη
Μπάρμπεκιου πίτσα έχεις δοκιμάσεις και έχεις ξετρελαθεί! Αλλά γιατί δεν την έχεις φτιάξει; Σου έχουμε την πιο εύκολη συνταγή για να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα μπάρμπεκιου πίτσα σπίτι σου στην ψησταριά ή στον κήπο σου, με λεπτό και τραγανό ζυμάρι!
Υλικά
Για την Ζύμη
- 1¾ φλιτζάνι, Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. Baking powder
- ¾ κ.γ. Αλάτι
- ½ φλιτζάνι Νερό
- Λίγο Ελαιόλαδο, για επάλειψη
Για το Γαρνίρισμα
- 2 μικρά ή 1 μεγάλο κομμάτι στήθος κοτόπουλου (ψημένο και κομμένο σε κύβους)
- 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 120 g πικάντικο τυρί τριμμένο (τύπου Jack Pepper)
- Κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο (μια χούφτα)
- ⅓ φλιτζάνι σάλτσα Σάλτσα Original της Mississippi Barbeque Sauce®
- Αλάτι & Πιπέρι (μια πρέζα από το καθένα)
Απαραίτητα Εργαλεία
Μέθοδος ψησίματος
- Ψήσιμο σε οικιακό φούρνο στους 200 – 230ο C.
- Άμεσο ψήσιμο αρχικά σε δυνατή φωτιά και στην συνέχεια σε μέτρια, σε ψησταριά υγραερίου / κάρβουνου
Οδηγίες
- Για να φτιάξουμε την ζύμη: Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι σε ένα.
- Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο του μίγματος και ρίχνουμε αργά το νερό και το λάδι μέσα στην τρύπα.
- Ανακατεύουμε με μαλακές κινήσεις όλα τα υλικά μαζί με ένα κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.
- Αλευρώνουμε πολύ καλά τον πάγκο εργασίας, μεταφέρουμε το ζυμάρι πάνω του και το ζυμώνουμε για περίπου 4 – 6 λεπτά.
- Χωρίζουμε την ζύμη στην μέση, πλάθουμε 2 μπάλες και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Καλύπτουμε το μπολ με νωπή πετσέτα κουζίνας ή με διάφανη μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος, μέχρι το ζυμάρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου ½ – 2 ώρες).
- Αλευρώνουμε καλά την πέτρα πίτσας με καλαμποκάλευρο / πολέντα (δεν καίγεται και δεν αφήνει “πικρή” μυρωδιά στην πίτσα, σε αντίθεση με το κλασσικό άσπρο αλεύρι) και την τοποθετούμε στην σχάρα του φούρνου / της ψησταριάς.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο / την ψησταριά (για έμμεσο ψήσιμο) στους 200ο
- Με τα χέρια ανοίγουμε το ζυμάρι, του δίνουμε το σχήμα (στρογγυλό / παραλληλόγραμμο) της πέτρας πίτσας αφήνοντας πιο πολύ ζυμάρι περιμετρικά για να δημιουργήσουμε στεφάνι.
- Με το φτυάρι μεταφέρουμε το φύλλο ζυμαριού στην κεραμική πέτρα και προσεκτικά το αφήνουμε να γλιστρήσει πάνω της.
- Ψήνουμε το φύλλο ζύμης για περίπου 1 – 2 λεπτά μέχρι αρχίσουν να δημιουργούνται φουσκάλες, το αναποδογυρίζουμε και το ψήνουμε για άλλο 1 -2 λεπτά.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και αφαιρούμε το φύλλο. Αφαιρέστε τα φύλλα της ζύμη, από τον φούρνο / την ψησταριά.
- Προσθέτουμε πάνω στο ψημένο φύλλο, το κομμένο κοτόπουλο, το κρεμμύδι και το τριμμένο τυρί. Πάνω από όλα τα υλικά, περιχύστε τη σάλτσα μπάρμπεκιου και προσθέστε, αλάτι και πιπέρι.
- Χαμηλώνουμε ελαφρώς την θερμοκρασία της ψησταριάς σας και με το φτυάρι ξαναμεταφέρουμε την πίτσα πάνω στην πέτρα ψησίματος.
- Κλείνουμε την πόρτα του φούρνου / το καπάκι της ψησταριάς και ψήνουμε, μέχρι να λιώσει το τυρί..
- Με το φτυάρι μεταφέρουμε την πίτσα, την σερβίρουμε και την κόβουμε σε κομμάτια.
- Προαιρετικά ψιλοκόβουμε κόλιανδρο και την πασπαλίζουμε.