Το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων είναι η πίτσα! Και όχι άδικα, αφού είναι πεντανόστιμη και φτιάχνεται πανεύκολα! Φτιάξ’ την με ότι υλικά προτιμάς ψήνοντας την πάνω σε κεραμική πέτρα είτε μέσα στο ηλεκτρικό φούρνο είτε για πιο καπνιστό αποτέλεσμα μέσα στην ψησταριά σου! Είναι ιδανική επιλογή για brunch, πάρτι, αλλά και για μαζώξεις με φίλους για να δείτε βραδιές με αγώνες, ταινίες ή την Eurovision.

Υλικά

Για την Ζύμη

  • 300g Αλεύρι (ιδανικά σκληρό)
  • 150g Καλαμποκάλευρο/Πολέντα
  • 185g Νερό
  • 3gr Μαγιά ξερή
  • 2 κ.σ. Λάδι
  • 1 κ.σ. Ζάχαρη
  • 1 κ.γ. Αλάτι

Για το Γαρνίρισμα

  • 260g Σάλτσα Ντομάτας για πίτσα
  • 200g Mozzarella, τριμμένη
  • 150g Καπνιστό Ζαμπόν, σε φέτες
  • 2 – 3 φέτες Bacon
  • 1 Πιπεριά πράσινη, κομμένη σε ροδές
  • Βασιλικός φρέσκος
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Υλικά της αρεσκείας σας (πχ. μανιτάρια, κρεμμύδι, ψημένο κοτόπουλο, φέτα κτλ)

Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

  • Ψήσιμο σε οικιακό φούρνο στους 200 – 230ο C
  • Άμεσο ψήσιμο σε δυνατή φωτιά σε ψησταριά υγραερίου / κάρβουνου σε ψησταριά

Οδηγίες

  1. Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, την ζάχαρη με το νερό και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 5 – 10’.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.
  3. Αλευρώνουμε πολύ καλά τον πάγκο εργασίας, μεταφέρουμε το ζυμάρι πάνω του και το ζυμώνουμε για περίπου 4 – 6 λεπτά.
  4. Χωρίζουμε την ζύμη στην μέση, πλάθουμε 2 μπάλες και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Καλύπτουμε το μπολ με νωπή πετσέτα κουζίνας ή με διάφανη μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος, μέχρι το ζυμάρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου ½ – 2 ώρες).
  5. Αλευρώνουμε καλά την πέτρα πίτσας με καλαμποκάλευρο / πολέντα (δεν καίγεται και δεν αφήνει “πικρή” μυρωδιά στην πίτσα, σε αντίθεση με το κλασσικό άσπρο αλεύρι) και την τοποθετούμε στην σχάρα του φούρνου / της ψησταριάς.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο / την ψησταριά (για έμμεσο ψήσιμο) στους 200ο
  7. Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο εργασίας ή το φτυάρι πίτσας, με καλαμποκάλευρο / πολέντα ή το φτυάρι πίτσα και μεταφέρουμε πάνω του την μπαλίτσα από το ζυμάρι.
  8. Με τα χέρια ανοίγουμε το ζυμάρι, του δίνουμε το σχήμα (στρογγυλό / παραλληλόγραμμο) της πέτρας πίτσας αφήνοντας πιο πολύ ζυμάρι περιμετρικά για να δημιουργήσουμε στεφάνι.
  9. Απλώνουμε πάνω στην ζύμη της πίτσα, την σάλτσα ντομάτας, το τυρί αφήνοντας ένα περίγραμμα γύρω από τις άκρες. Στην συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. (TIP: Είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνουμε πολύ ώρα την πίτσα με τη σάλτσα και τα υλικά πάνω στον πάγκο / φτυάρι, καθώς μπορεί να κολλήσουν. Γι’ αυτό φροντίζουμε να βάζουμε τα υλικά στη ζύμη, μόλις το BBQ μας, έχει ζεσταθεί, ώστε να την μεταφέρουμε αμέσως).
  10. Με το φτυάρι μεταφέρουμε την πίτσα και την αφήνουμε να γλιστρήσει πάνω στην κεραμική πέτρα.
  11. Κλείνουμε την πόρτα του φούρνου / το καπάκι της ψησταριάς και ψήνουμε για 8 – 10’, μέχρι ότου η ζύμη να ψηθεί, να γίνει τραγανή και το τυρί να έχει λιώσει.
  12. Με το φτυάρι μεταφέρουμε την πίτσα, την σερβίρουμε και την κόβουμε σε κομμάτια.

Στην κατηγορία: Συνταγές Ψήσιμο