Χριστουγεννιάτικη Ψητή γαλοπούλα
Ετοιμάζεστε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και δεν ξέρετε τι να φτιάξετε; Τι καλύτερο από μια ζουμερή γαλοπούλα αρωματισμένη με μπέικον, κρεμμύδι, σκόρδο και δενδρολίβανο; Μια απλή στην εκτέλεση αλλά πεντανόστιμη συνταγή – ό,τι πρέπει για το οικογενειακό τραπέζι την ημέρα των Χριστουγέννων!
Υλικά
- 1 Γαλοπούλα Ολόκληρη (4.5 – 5 kg)
- 2 Κρεμμύδια ξερά
- Φρέσκο Δενδρολίβανο, 6 κλωναράκια
- 100g Βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
- 4 φέτες Καπνιστό Μπέικον
- Σκόρδο, 4 σκελίδες
- 1½ κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
- 1 κ.γ. Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Απαραίτητα Εργαλεία
- Μαχαίρι Τεμαχισμού
- Ξύλινη Επιφάνεια Κοπής
- Σπάγκος τροφίμων
Μέθοδος ψησίματος
- Έμμεσο ψήσιμο
Οδηγίες
- Αφαιρούμε τα εντόσθια και τον λαιμό από την γαλοπούλα.
- Στεγνώνουμε εξωτερικά την γαλοπούλα, σκουπίζοντάς την ταμποναριστά με χοντρό χαρτί κουζίνας.
- Γυρίζουμε τα φτερά της γαλοπούλας, ώστε να μπουν από κάτω της.
- Με ένα μαχαίρι κόβουμε ένα κρεμμύδι στην μέση.
- Τοποθετούμε σε ένα μίξερ, το μισό κρεμμύδι, τα φυλλαράκια από 4 κλωναράκια δενδρολίβανου (χωρίς το κοτσανάκι), το βούτυρο, το μπέικον, τις σκελίδες του σκόρδου, το αλάτι και το πιπέρι και τα χτυπάμε ελαφρώς για να δημιουργηθεί μια πάστα.
- Με τα χέρια τοποθετούμε την πάστα βουτύρου που φτιάξαμε, κάτω από το δέρμα της γαλοπούλας στο στήθος και στα μπουτάκια.
- Με ένα πινέλο, αλείφουμε την γαλοπούλα εξωτερικά με ελαιόλαδο και την αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς.
- Προετοιμάζουμε την ψησταριά για έμμεσο ψήσιμο (ανάβουμε πλευρικούς καυστήρες και αφήνουμε σβηστό τον κεντρικό) και την προθερμαίνουμε στους 220οC.
- Κόβουμε σε τέταρτα το υπόλοιπο κρεμμύδι και τα τοποθετούμε μαζί με τα 2 κλωναράκια δενδρολίβανου, εσωτερικά της γαλοπούλας (στην κοιλιά).
- Με ένα σπάγκο τροφίμων, δένουμε τα πόδια της γαλοπούλας μεταξύ τους.
- Τοποθετούμε την γαλοπούλα πάνω από τον σβηστό καυστήρα και ψήνουμε με κλειστό καπάκι, για περίπου 2 ώρες ή μέχρις ότου η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 71ο C.
- Απομακρύνουμε την γαλοπούλα από την ψησταριά και την σκεπάζουμε με λίγο αλουμινόχαρτο.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 – 30 λεπτά και με ένα μαχαίρι τεμαχισμού (ή ψωμιού με οδοντωτή μακριά λεπίδα) την κόβουμε σε φέτες.
- Συνοδεύουμε την γαλοπούλα με πουρέ πατάτας ή ψητές πατάτες baby.