Ετοιμάζεστε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και δεν ξέρετε τι να φτιάξετε; Τι καλύτερο από μια ζουμερή γαλοπούλα αρωματισμένη με μπέικον, κρεμμύδι, σκόρδο και δενδρολίβανο; Μια απλή στην εκτέλεση αλλά πεντανόστιμη συνταγή – ό,τι πρέπει για το οικογενειακό τραπέζι την ημέρα των Χριστουγέννων!

Υλικά

  • 1 Γαλοπούλα Ολόκληρη (4.5 – 5 kg)
  • 2 Κρεμμύδια ξερά
  • Φρέσκο Δενδρολίβανο, 6 κλωναράκια
  • 100g Βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
  • 4 φέτες Καπνιστό Μπέικον
  • Σκόρδο, 4 σκελίδες
  • 1½ κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
  • 1 κ.γ. Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

  • Έμμεσο ψήσιμο

Οδηγίες

  1. Αφαιρούμε τα εντόσθια και τον λαιμό από την γαλοπούλα.
  2. Στεγνώνουμε εξωτερικά την γαλοπούλα, σκουπίζοντάς την ταμποναριστά με χοντρό χαρτί κουζίνας.
  3. Γυρίζουμε τα φτερά της γαλοπούλας, ώστε να μπουν από κάτω της.
  4. Με ένα μαχαίρι κόβουμε ένα κρεμμύδι στην μέση.
  5. Τοποθετούμε σε ένα μίξερ, το μισό κρεμμύδι, τα φυλλαράκια από 4 κλωναράκια δενδρολίβανου (χωρίς το κοτσανάκι), το βούτυρο, το μπέικον, τις σκελίδες του σκόρδου, το αλάτι και το πιπέρι και τα χτυπάμε ελαφρώς για να δημιουργηθεί μια πάστα.
  6. Με τα χέρια τοποθετούμε την πάστα βουτύρου που φτιάξαμε, κάτω από το δέρμα της γαλοπούλας στο στήθος και στα μπουτάκια.
  7. Με ένα πινέλο, αλείφουμε την γαλοπούλα εξωτερικά με ελαιόλαδο και την αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς.
  8. Προετοιμάζουμε την ψησταριά για έμμεσο ψήσιμο (ανάβουμε πλευρικούς καυστήρες και αφήνουμε σβηστό τον κεντρικό) και την προθερμαίνουμε στους 220οC.
  9. Κόβουμε σε τέταρτα το υπόλοιπο κρεμμύδι και τα τοποθετούμε μαζί με τα 2 κλωναράκια δενδρολίβανου, εσωτερικά της γαλοπούλας (στην κοιλιά).
  10. Με ένα σπάγκο τροφίμων, δένουμε τα πόδια της γαλοπούλας μεταξύ τους.
  11. Τοποθετούμε την γαλοπούλα πάνω από τον σβηστό καυστήρα και ψήνουμε με κλειστό καπάκι, για περίπου 2 ώρες ή μέχρις ότου η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 71ο C.
  12. Απομακρύνουμε την γαλοπούλα από την ψησταριά και την σκεπάζουμε με λίγο αλουμινόχαρτο.
  13. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 – 30 λεπτά και με ένα μαχαίρι τεμαχισμού (ή ψωμιού με οδοντωτή μακριά λεπίδα) την κόβουμε σε φέτες.
  14. Συνοδεύουμε την γαλοπούλα με πουρέ πατάτας ή ψητές πατάτες baby.

Στην κατηγορία: Κοτόπουλο Συνταγές