Χοιρινά Παϊδάκια με χειροποίητη μαρινάδα
Τα λόγια είναι περιττά! Η πιο απλή συνταγή για πεντανόστιμα και ζουμερά χοιρινά παϊδάκια στην ψησταριά, αρωματισμένα με μια κλασσική μαρινάδα που ταιριάζει άψογα και σε όλα τα κρεατικά. Φτιάξε την δική σου μαρινάδα εύκολα και γρήγορα και αρωμάτισε τα ψητά σου.
Υλικά
- 1 Κορτεζίνα (Χοιρινά Παϊδάκια), 600g
- Σάλτσα Σάλτσα Smoky BBQ Sauce της Dirty Duck®
Υλικά για τη Μαρινάδα (περίπου 250g)
- 2 κ.σ. Χοντρό Θαλασσινό Αλάτι
- 4 κ.σ. Πάπρικα (γλυκιά)
- 1 κ.σ. Σκόρδο (σε σκόνη)
- 1 κ.σ. Κρεμμύδι (σε σκόνη)
- 2 κ.σ. Ζάχαρη
- 2 κ.σ. Καστανή Ζάχαρη
- 2 κ.σ. Τσίλι (σε σκόνη)
- 1 κ.σ. Πιπέρι Καγιέν
- 1 κ.γ. Καυτερή Μουστάρδα
- 2 κ.σ. Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Απαραίτητα Εργαλεία
- Γουδί & Γουδοχέρι από Γρανίτη
- Μαχαίρι Santoku 17.5cm, HARAKIRI
- Πινέλο επάλειψης
Μέθοδος ψησίματος
- Κάπνισμα σε ψησταριά pellet με πέλλετ κεράσι
- Έμμεσο Ψήσιμο σε ψησταριά κάρβουνου με ξύλινα chunk κερασιάς / σε ψησταριά υγραερίου με ξύλινα chips κερασιάς
Οδηγίες
- Σε ένα γουδί μεταφέρουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα ανακατεύουμε καλά με το γουδοχέρι, πατώντας τα. (Tip: Αν θέλουμε να συντηρήσουμε την ξηρή μαρινάδα που φτιάξαμε, την μεταφέρουμε σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει καλά και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο για ένα μήνα).
- Αφαιρούμε την μεμβράνη που καλύπτει την πλευρά της κορτεζίνας που δεν έχει κρέας (ή το ζητάμε από τον κρεοπώλη μας).
- Πασπαλίζουμε με την ξηρή χειροποίητη μαρινάδα καλά, όλες τις πλευρές της κορτεζίνας και την πατάμε ταμποναριστά πάνω στο κρέας για να “κολλήσει”. Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί / μαριναριστεί για 1.5 ώρα στο ψυγείο, ή σε θερμοκρασία δωματίου (αν δεν είναι καλοκαίρι).
- Προθερμαίνουμε την ψησταριά σε χαμηλή θερμοκρασία, γύρω στους 110°C.
- Τοποθετούμε την κορτεζίνα πάνω στην σχάρα της ψησταριά με τα κόκκαλα προς τα κάτω και την καπνίζουμε / ψήνουμε με έμμεσο τρόπο (low ‘n slow) για 6 – 7 ώρες ή μέχρι ότου η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος, φτάσει τους 88°C. Τα παϊδάκια είναι έτοιμα όταν το κρέας αποχωρίζεται από τα κόκκαλα, όταν το τραβάμε. Σε ψησταριές κάρβουνου και υγραερίου, προσθέτυμε αρωματικά ξύλα καπνίσματος ανά 30 – 40 λεπτά.
- Με ένα πινέλο, αλείφουμε την την κορτεζίνα με μια γενναία δόση από την bbq sauce και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 – 15 λεπτά.
- Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και κόβουμε με ένα αιχμηρό μαχαίρι ανά 2 παϊδάκια. Ιδανικά συνοδεύουμε με ψητές πατάτες.