Τα τραγανά τάκος από 100% τυρί τσένταρ γνωστά και ως ketotacos έχουν γίνει viral στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τα τελευταία δύο χρόνια! Πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση με ελάχιστους υδατάνθρακες που αρχικά προοριζόταν για να υποκαταστήσει την χρήση της τορτίγιας στην κετογονική δίαιτα. Όμως είναι τόσο λαχταριστά και χορταστικά που θα τα απολαύσει οποιοσδήποτε λάτρης του τυριού!

Πηγή:  Stefanos Koukas 

Υλικά για 4 Tacos

  • 400g Κίτρινο Τυρί Cheddar (Τριμμένο)
  • 2 Λουκάνικα Chorizo
  • 1 Μάνγκο Φρέσκο
  • 1 Κρεμμύδι Ξερό (Λευκό)
  • 3 Ντομάτες
  • 1 Ματσάκι Κόλιανδρο Φρέσκο
  • 2 Πιπεριές Τσίλι Φρέσκιες
  • 1 Λάιμ
  • 2 Κρεμμυδάκια Φρέσκα
  • Σάλτσα Jack Daniel’s® Sweet & Spicy BBQ Sauce

Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

  • Για τα Λουκάνικα: Έμμεσο Ψήσιμο ή Κάπνισμα (με αρωματικά ξύλα / πέλετ καπνίσματος)
  • Για τα Τάκος: Ψήσιμο στο μαντεμένιο σκεύος σε δυνατή φωτιά.

Οδηγίες

  1. Ψήνουμε τα λουκάνικα chorizo για 15 – 20 λεπτά (σε ψησταριά υγραερίου / κάρβουνου με έμμεσο τρόπο στους 180οC ενώ σε ψησταριά με Pellet στους 150οC με φυσικό πέλετ κερασιάς).
  2. Πλένουμε τα λαχανικά, αποφλοιώνουμε το μάνγκο και φιλετάρουμε τις τομάτες (απομακρύνοντας τις καρδιές τους, που περιέχουμε πολύ χυμό).
  3. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά: Το ξερό κρεμμύδι, τις ντομάτες, τον κόλιανδρο και το μάνγκο σε όσον το δυνατό μικρότερους κύβους (ίδιου μεγέθους) ενώ τις πιπεριές τσίλι και το φρέσκο κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες.
  4. Ανακατεύουμε τα λαχανικά μεταξύ τους και στύβουμε πάνω τους, το λάιμ. Η Mango Salsa μας είναι έτοιμη!
  5. Αφού ψηθούν, βγάζουμε τα λουκάνικα από την ψησταριά και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 5 λεπτά. Μετά τα κόβουμε σε ροδέλες.
  6. Ανεβάζουμε την ένταση της ψησταριάς μέχρις ώτου το θερμόμετρό της δείξει 200οC.
  7. Τοποθετούμε το μαντεμένιο σκεύος (τηγάνι ή πλάκα) μέσα στη ψησταριά και το προθερμαίνουμε για άμεσο ψήσιμο. Μόλις “κάψει” το σκεύος, απλώνουμε 100g από το τριμμένο τσένταρ σε κυκλικό σχήμα φτιάχνοντας μια λεπτή τορτίγια ή «κρέπα». Περιμένουμε να ροδίσει από την κάτω μεριά για περίπου 2 λεπτά και την γυρνάμε από την άλλη πλευρά, με την σπάτουλα. Εάν βρούμε αντίσταση καθώς πάμε να την γυρίσουμε ή νιώθουμε ότι θα διαλυθεί (σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμη), περιμένουμε να ψηθεί λίγο ακόμα και να γίνει πιο τραγανή.
  8. Αφού γυρίσουμε πλευρά στο τυρένιο τάκος, απλώνουμε πάνω του γρήγορα τις ροδέλες από μισό λουκάνικο chorizo (όσο είναι ακόμα στο μαντέμι και ψήνεται).
  9. Προσθέτουμε 3 κουταλιές από την mango salsa και όση ποσότητα από την καυτερή σάλτσα θέλουμε / αντέχουμε. Με την σπάτουλα διπλώνουμε το γεμιστό tacos στη μέση (αν και τραγανό παραμένει εύκαμπτο) και το αφαιρούμε από το μαντέμι.
  10. Το τυρένιο ketotaco μας είναι έτοιμο! Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία άλλες 3 φορές, για να φτιάξουμε συνολικά 4 tacos. Απολαμβάνουμε το χορταστικό και νόστιμο snack μας πάντοτε με καλή παρέα!

Βρείτε το video της συνταγής εδώ.

Στην κατηγορία: Λαχανικά Συνταγές Χοιρινό