Πλησιάζει η 25η Μαρτίου, θες να τιμήσεις τα έθιμα αλλά δεν θες να φας πάλι τηγανητό μπακαλιάρο με σκορδαλιά; Σου έχουμε τότε πεντανόστιμη συνταγή για ψητό μπακαλιάρο στο μπάρμπεκιου με ένα δροσερό αρωματικό βούτυρο με εστραγκόν, ξύσμα λεμονιού και σκόρδο!

Υλικά

  • 4 φιλέτα Μπακαλιάρου (χωρίς πέτσα)
  • 4 κ.σ. Αλατισμένο Βούτυρο
  • 1 ½ κ.σ. Εστραγκόν, ψιλικομμένο
  • 1 σκελίδα Σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • ½ κ.γ. ξύσμα Λεμονιού
  • ¼ κ.γ. Χυμό Λεμονιού
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • Άνηθος
  • Φέτες Λεμονιού

Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

  • Άμεσο ψήσιμο σε ψησταριά αερίου ή Έμμεσο ψήσιμο σε ψησταριά κάρβουνου.

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνουμε την ψησταριά με κλειστό καπάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (200ο C).
  2. Αλείφουμε πολύ σχολαστικά τις σχάρες με ελαιόλαδο 2 – 3 φορές. Θέλουμε οι σχάρες να είναι καλά λαδωμένες για να μην κολλήσει το ψάρι. Αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το ψήσιμο ψαριού απευθείας πάνω στην σχάρα, χρησιμοποιούμε μια σχάρα για ψήσιμο ψαριού ή μια αντικολλητική μεμβράνη ψησίματος.
  3. Ξεπλένουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου με κρύο νερό. Με χαρτί κουζίνας, στεγνώνουμε πολύ καλά, ταμποναριστά τον μπακαλιάρο. Δεν θέλουμε να υπάρχει υγρασία πάνω στο ψάρι για να μην κολλήσει στην σχάρα.
  4. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο (προσέχουμε να μην κάψει).
  5. Σε μπολ προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τα ψιλοκομμένα φύλλα εστραγκόν, το σκόρδο, μια πρέζα μαύρο πιπέρι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αναμειχθούν πλήρως τα υλικά.
  6. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου, με το αρωματικό βούτυρο.
  7. Τοποθετούμε τα φιλέτα μπακαλιάρου πάνω στην σχάρα της ψησταριάς. Ψήνουμε για περίπου 4 λεπτά και στην συνέχεια με μια σπάτουλα γυρνάμε πολύ προσεκτικά πλευρά. Αν κολλάει, ψήνουμε για 1 – 2 λεπτά ακόμα μέχρις ότου να ξεκολλάει εύκολα το ψάρι.
  8. Με το πινέλο αλείφουμε ξανά τον μπακαλιάρο, με αρωματικό βούτυρο.
  9. Ψήνουμε για 4 – 6 λεπτά ακόμη, μέχρις ότου να ξεκολλάει το ψάρι και η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 63ο C. Για τον έλεγχο της θερμοκρασίας χρησιμοποιούμε ένα αξιόπιστο θερμόμετρο.
  10. Με μια σπάτουλα αφαιρούμε προσεκτικά το ψάρι από την ψησταριά.
  11. Αφήνουμε τον μπακαλιάρο να ξεκουραστεί για περίπου 5 λεπτά και τον σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο και φέτες λεμονιού.

Στην κατηγορία: Συνταγές Ψάρι - Θαλασσινά