Τώρα που ανοίγει ο καιρός, τι καλύτερο από ψητό καλαμάρι στην ψησταριά του σπιτιού μας. Μια μπουκιά και είναι ικανό να μας ταξιδέψει σε κάποιο νησί, παρέα με δροσερό ουζάκι. Ανυπομονώντας για το καλοκαίρι, ετοιμάσαμε την πιο εύκολη συνταγή για ψητό καλαμάρι με σάλτσα τσίλι.

Υλικά

  • 1kg Καλαμάρια (καθαρισμένα)
  • 1 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 1 Λάιμ (κομμένο σε φέτες)
  • 1 ¼ κ.γ. Κόκκοι από Μαύρο Πιπέρι Σετσουάν
  • 1 ¼ κ.γ. Κόκκοι από Μαύρο Πιπέρι
  • 6 κ.γ. Ρυζάλευρο
  • ¾ κ.γ. Σκόρδο σε σκονη
  • 4 ½ κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι

Υλικά για την Σάλτσα Τσίλι

  • 4 Κόκκινες πιπεριές Τσίλι
  • 1 Σκελίδα Σκόρδο
  • 1 φλιτζανιού Ζάχαρη
  • ¼ φλιτζανιού Νερό
  • ½ φλιτζανιού Ξύδι (από Λευκό Κρασί)
  • 1 κ.σ. Σάλτσα Σόγιας

Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

  • Άμεσο Ψήσιμο σε ψησταριά κάρβουνου / υγραερίου

Οδηγίες

  1. Για την σάλτσα τσίλι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα ανακατεύουμε καλά και βράζουμε σε δυνατή φωτιά ή μέχρις ότου μειωθεί η σάλτσα περίπου στο μισό. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.
  2. Προετοιμάζουμε την ψησταριά για άμεσο ψήσιμο, προθερμαίνοντάς την σε δυνατή φωτιά (230ο – 290ο C).
  3. Σε ένα γουδί συνθλίβουμε ξεχωριστά τους κόκκους του πιπεριού σετσουάν και τους κόκκους του μαύρου πιπεριού και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  4. Στο μπολ με τα πιπέρια προσθέτουμε το ρυζάλευρο, το σκόρδο σε σκόνη και το θαλασσινό αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά.
  5. Με ένα αιχμηρό μαχαίρι κόβουμε τα καλαμάρια σε μεγάλα κομμάτια και τα στεγνώνουμε σκουπίζοντας τα με χαρτί κουζίνας, ταμποναριστά.
  6. Σε ένα άλλο μπολ τοποθετούμε τα καλαμάρια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν τα καλαμάρια με το λάδι. Στην συνέχεια ρίχνουμε σταδιακά το μίγμα με τα πιπέρια και ανακατεύουμε, ώστε να επικαλυφθούν ομοιόμορφα.
  7. Περνάμε προσεκτικά τα καλαμάρια στα σουβλάκια (Tip: ιδανικά χρησιμοποιούμε διπλά μεταλλικά σουβλάκια, αν όμως χρησιμοποιήσουμε ξύλινα, τα μουλιάζουμε για 20’ σε δροσερό νερό, για να μην αρπάξουν κατά το ψήσιμο).
  8. Τοποθετούμε τα καλαμάρια πάνω στην σχάρα και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 1.5 – 2 λεπτά ή μέχρις ότου να ροδίσουν (και να γίνουν αδιαφανή).
  9. Γυρίζουμε τα σουβλάκια και ψήνουμε για άλλα 1 – 2 λεπτά ή μέχρις ότου να ροδίσει και η άλλη πλευρά τους.
  10. Αφαιρούμε αμέσως τα καλαμάρια από την ψησταριά. Τα σερβίρουμε, τα περιχύνουμε με την σάλτσα τσίλι και προαιρετικά στύβουμε λίγο λάιμ πάνω τους.