Το ψήσιμο, δεν είναι απλή υπόθεση και οι λάτρεις του barbecue το ξέρουν καλά αυτό! Χρειάζεται συγκεκριμένη μέθοδο για κάθε φαγητό που ετοιμάζουμε ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε το πιο γευστικό αποτέλεσμα. Ένα μεγάλο κομμάτι κρέατος έχει άλλες απαιτήσεις από τα φιλετάκια. Και τα δύο θέλουν τον …τρόπο τους στο ψήσιμο!

Και μιλώντας για «τρόπο ψησίματος» εννοούμε τη ζώνη θερμότητας που χρησιμοποιούμε, δηλαδή τη διάταξη που έχουν τα κάρβουνα μέσα στη θράκα. Έτσι, όσο πιο κοντά είναι τα κάρβουνα στη σχάρα, τόσο υψηλότερη είναι η θερμότητα.

Οι δύο βασικές μέθοδοι ψησίματος που χρησιμοποιούνται είναι: η μέθοδος άμεσης θερμότητας και η μέθοδος έμμεσης θερμότητας, τόσο στο μαγείρεμα με κάρβουνα, όσο και στο μαγείρεμα με υγραέριο.

Άμεσο και έμμεσο ψήσιμο με κάρβουνα!

Στο άμεσο μαγείρεμα, το φαγητό τοποθετείται απευθείας πάνω από τα κάρβουνα. Προσοχή! Πρέπει πάντα να ψήνετε με το καπάκι κλειστό και να γυρίζετε το φαγητό μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Μαγειρεύοντας με το καπάκι κλειστό, αποφεύγετε τις εξάρσεις και παρέχετε ομοιόμορφο καταμερισμό της φωτιάς ώστε να προστατευτούν οι φυσικές γεύσεις κάθε φαγητού. Χρησιμοποιήστε το άμεσο μαγείρεμα για λουκάνικα, μπριζόλες, σουβλάκια, λαχανικά, φιλέτα ψαριών και άλλα φαγητά τα οποία χρειάζονται λιγότερο από 25 λεπτά μαγειρέματος. Στο έμμεσο μαγείρεμα τα κάρβουνα τοποθετούνται και από τις δύο πλευρές του barbecue. Έτσι, με το καπάκι κλειστό, η ζέστη αναδύεται και αντανακλάται ομοιόμορφα παντού γύρω από το φαγητό (είναι η ίδια τακτική με έναν φούρνο θερμού αέρα). Εμπιστευτείτε το barbecue Weber και αφήστε το να κάνει όλη τη δουλειά όσο εσείς απλώς …απολαμβάνετε το φαγητό! Χρησιμοποιήστε την έμμεση μέθοδο μαγειρέματος για κρεατικά, όπως ζαμπόν, ψητά, μπριζόλες, κοτόπουλα, γαλοπούλες, ολόκληρα ψάρια  –ακόμη και κέικ και ψωμιά.

BONUS TIP

Άμεσο ή έμμεσο ψήσιμο, ψησταριά με υγραέριο ή κάρβουνο. Υπάρχει πάντα ένας χρυσός κανόνας για καλύτερα αποτελέσματα ψησίματος:  βάλτε το καπάκι και αφήστε το εκεί!  Για το άμεσο μαγείρεμα γυρίστε τα ψητά μόνο μία φορά και βάλτε πίσω το καπάκι. Για το έμμεσο, αφήστε το φαγητό να μαγειρευτεί χωρίς να σηκώνετε το καπάκι. Με αυτόν τον τρόπο, αφήνετε τη ζέστη να κυκλοφορήσει χωρίς διαλείμματα, που ελαττώνουν τη θερμοκρασία και παρατείνουν τον χρόνο παρασκευής. Και ποιος θέλει να περιμένει.

Το ψήσιμο, δεν είναι απλή υπόθεση και οι λάτρεις του barbecue το ξέρουν καλά αυτό! Χρειάζεται συγκεκριμένη μέθοδο για κάθε φαγητό που ετοιμάζουμε ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε το πιο γευστικό αποτέλεσμα. Ένα μεγάλο κομμάτι κρέατος έχει άλλες απαιτήσεις από τα φιλετάκια. Και τα δύο θέλουν τον …τρόπο τους στο ψήσιμο!Και μιλώντας για «τρόπο ψησίματος» εννοούμε τη ζώνη θερμότητας που χρησιμοποιούμε, δηλαδή τη διάταξη που έχουν τα κάρβουνα μέσα στη θράκα. Έτσι, όσο πιο κοντά είναι τα κάρβουνα στη σχάρα, τόσο υψηλότερη είναι η θερμότητα.Οι δύο βασικές μέθοδοι ψησίματος που χρησιμοποιούνται είναι: η μέθοδος άμεσης θερμότητας και η μέθοδος έμμεσης θερμότητας, τόσο στο μαγείρεμα με κάρβουνα, όσο και στο μαγείρεμα με υγραέριο.

 

Στην κατηγορία: Ψήσιμο