Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ετοιμάσετε ένα ψάρι. Μπορείτε να το σιγοβράσετε, να το ψήσετε ή να το πανάρετε και να το τηγανίσετε. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με την υπέροχη υφή που αποκτά το ψάρι στη σχάρα και τη φωτιά. Και αν προσθέσετε και μία sauce κρέμας φτιαγμένη με μαγιονέζα Hellmann’s, το αποτέλεσμα σάς δικαιώνει πανηγυρικά. Ο πιο σημαντικός κανόνας για το σωστό ψήσιμο του ψαριού είναι να προσέχετε τη φωτιά. Δεδομένου ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, ψήνονται γρήγορα, γι’ αυτό πρέπει να έχετε συνεχώς τον νου σας! Αν είστε αρχάριοι ξεκινήστε με λαβράκι ή ξιφία, που είναι πιο ανεκτικά στη φωτιά. Μπορείτε ακόμη να εξασκηθείτε με μικρά θαλασσινά που μπορείτε να τα ψήσετε ταυτόχρονα, όπως γαρίδες ή πίνες. Σύντομα θα μπορείτε να χειριστείτε με άνεση.

Διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας καθοδηγήσουν και θα διώξουν τους …φόβους σας:

  1. Για να δείτε αν το ψάρι σας ψήθηκε, τσεκάρετε αν έχει γίνει ημιδιαφανές σε όλο το μήκος του. Προσεκτικά, σύρετε ένα κοφτερό μαχαίρι ανάμεσα στις στρώσεις του ψαριού και έπειτα στρίψτε το ελαφρώς για να κοιτάξετε μέσα στο εσωτερικό του ψαριού. Αν το ψάρι δείχνει ημιδιαφανές στη μέση αφήστε το 1 με 2 λεπτά ακόμα να ψηθεί. Η αδιαφάνεια είναι ένας οδηγός και για το κατάλληλο ψήσιμο οστρακοειδών, όπως οι γαρίδες. Αν παρ’ όλα αυτά δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μαχαίρι, υπάρχει και πιο «προχωρημένος» τρόπος για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο το ψάρι. Όπως και το κρέας, το ψάρι γίνεται όλο και πιο σκληρό καθώς ψήνεται. Πιέστε το με το δάκτυλό σας και προσπαθήστε να απομνημονεύετε το πόσο σκληρό ήταν. Πάντως, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε πάντα έναν χρονοδιακόπτη ως οδηγό.
  2. Βάζετε πάντοτε λάδι αν δεν θέλετε να αφήσετε κάποιο κομμάτι ψαριού κολλημένο στην ψησταριά. Αν, μάλιστα, η ψησταριά είναι καινούρια ή αν πρόσφατα καθαρίσατε τις σχάρες, η προσθήκη λαδιού είναι απαραίτητη! Στη μόνη περίπτωση που αυτό δεν απαιτείται είναι αν βάζετε κάποια μαρινάδα στο ψάρι, η οποία περιέχει λάδι. Το ψάρι πρέπει να είναι πολύ καλά σκουπισμένο και καθόλου υγρό όταν το ακουμπήσετε στη σχάρα.
  3. Μην τυλίγεται το ψάρι σας με αλουμινόχαρτο! Έτσι χάνετε το πλεονέκτημα της ψησταριάς που είναι η επαφή του ψαριού με τη φωτιά. Το αποτέλεσμα που θέλετε μπορείτε να το έχετε με το λάδι. Η μόνη περίπτωση στην οποία επιτρέπεται -αν όχι επιβάλλεται- η χρήση αλουμινόχαρτου είναι στο ψήσιμο πολύ λεπτών φιλέτων ψαριού όπως η γλώσσα.

Στην κατηγορία: Ψήσιμο