Το Rib-eye είναι η μοσχαρίσια μπριζόλα που δεν έχει κόκκαλα και παίρνεται μεταξύ του 7ου – 13ου  σπονδύλου του μόσχου. Πρόκειται για την πιο γνωστή μοσχαρίσια κοπή ενώ αποτελεί ένα από τα πιο γευστικά κομμάτια κρέατος, αφού διαθέτει έναν μεγάλο στρογγυλό μυ (μάτι μπριζόλας) με εξαιρετική κατανομή λίπους. Όπως κάθε κοπή έτσι και το Rib-eye ψήνεται φανταστικά σε ψησταριά και παραμένει ζουμερό και μαλακό. Στην παρακάτω συνταγή θα βρείτε τα απλά βήματα που πρέπει να κάνετε για να ψήσετε το τέλειο Rib-eye.

Υλικά

  • 1 Μοσχαρίσια Μπριζόλα Rib – eye (900g)
  • 1 κ.γ. Χοντρό Αλάτι
  • 1 κ.γ. Καστανή Ζάχαρη
  • 1 κ.γ. Πιπέρι μαύρο
  • ½ κ.γ. Σκόρδο σε σκόνη
  • Ελαιόλαδο

Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

  • Άμεσο ψήσιμο σε ψησταριά υγραερίου

Οδηγίες

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χοντρό αλάτι, την καστανή ζάχαρη, το μαύρο πιπέρι και την σκόνη σκόρδου και ανακατεύουμε καλά.
  2. Εάν το rib-eye διαθέτει πολύ λίπος εξωτερικά, το αφαιρούμε (χωρίς να το αφαιρέσουμε όλο).
  3. Ρίχνουμε πάνω στη μπριζόλα λίγο ελαιόλαδο και το πασαλείβουμε καλά ώστε να καλυφθούν όλες οι πλευρές της.
  4. Πασπαλίζουμε την μπριζόλα με το μίγμα μπαχαρικών και την πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια ώστε να κολλήσει πάνω της καλά το μίγμα. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να μαριναριστεί σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 30 λεπτά.
  5. Εάν έχουμε, τοποθετούμε μέσα στην ψησταριά μια μαντεμένια πλάκα ψησίματος με την λεία επιφάνεια προς τα πάνω. Με την μαντεμένια πλάκα θα πετύχουμε καλύτερο θωράκισμα (searing). Προθερμαίνουμε την ψησταριά και την πλάκα σε μεγάλη ένταση (230 – 260ο C).
  6. Με μια τσιμπίδα ακουμπάμε κάθε πλευρά της μπριζόλας πάνω στην μαντεμένια πλάκα, ώστε να θωρακιστεί για περίπου 0.5 λεπτό ανά πλευρά. Ψήνουμε την μπριζόλα για 3 λεπτά από κάθε μεγάλη πλευρά. (Για πιο ζουμερό αποτέλεσμα συνεχίζουμε το ψήσιμο πάνω στην μαντεμένια πλάκα).
  7. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και ψήνουμε το Rib-eye μέχρι η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 54οC (για medium rare ψήσιμο).
  8. Αφαιρούμε την μπριζόλα από την ψησταριά και την αφήνουμε πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια κοπής, να ξεκουραστεί για περίπου 10 – 15 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο θα σφραγιστεί όλη η υγρασία μέσα στο κρέας.
  9. Με ένα πολύ αιχμηρό μαχαίρι, κόβουμε την μπριζόλα σε λεπτές λωρίδες αντίθετα με την φορά των ινών του κρέατος.

Στην κατηγορία: TIPS Μοσχάρι Συνταγές Ψήσιμο