Τα ψητά ψάρια είναι ένα από τα πιο υγιεινά και νόστιμα τρόφιμα που μπορείτε να ετοιμάσετε, για εσάς και την παρέα σας! Ωστόσο πολλοί θεωρούν το ψήσιμό τους, εξαιρετικά δύσκολο. Παρακάτω θα αναλύσουμε όλες τις πιθανές εκδοχές ψησίματος ψαριών, ώστε το ψήσιμο τους, να σας φανεί παιχνιδάκι.

ΠΩΣ ΝΑ ΨΗΣΕΤΕ ΤΟ ΨΑΡΙ ΣΤΗΝ ΨΗΣΤΑΡΙΑ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Το πρώτο βήμα που κάνετε όταν ψήνετε κάτι και ειδικά ψάρια, είναι να προθερμάνετε την ψησταριά σας. Η αύξηση της θερμοκρασίας της ψησταριάς σας θα βοηθήσει, ώστε το ψάρι να καραμελώσει και να δημιουργηθούν τα απαραίτητα σημάδια σχάρας, που χαρίζουν ακαταμάχητη γεύση και κρούστα στο φαγητό – που όλοι οι ψήστες αγαπούν. Η προθέρμανση της ψησταριάς μειώνει επίσης, τον χρόνο ψησίματος του ψαριού, με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι πιθανότητες, να στεγνώσει το ψάρι. Τέλος, η προθέρμανση της ψησταριάς σας, θα αποτρέψει το ψάρι από το να κολλήσει στη σχάρα, ακόμα κι αν αυτό, είναι άπαχο. Η θερμοκρασία της ψησταριάς σας θα πρέπει να είναι μέτρια έως υψηλή, ανάλογα με τη συνταγή που εκτελείτε, περίπου 200°C. Όταν η σχάρα σας προθερμανθεί, είστε σχεδόν έτοιμοι να αρχίσετε να ψήνετε τα ψάρια σας. Το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε πριν το ψήσιμο, είναι να καθαρίσετε τις σχάρες ψησίματος με μια συρματόβούρτσα , για να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα, που μπορεί να υπάρχουν από προηγούμενα ψησίματα. Εάν μέχρι τώρα τα ψάρια σας κολλούσαν στη σχάρα, είναι πιθανό να μην προθερμαίνατε τη σχάρα σας στη σωστή θερμοκρασία ψησίματος ή να μην την καθαρίζατε σωστά.

 ΨΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΨΑΡΙ ΜΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ

  1. Αφήστε τα ψάρια σας σε θερμοκρασία δωματίου για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια λαδώστε τα και καρυκεύστε τα, πριν τα βάλετε στη σχάρα. Αυτό θα βοηθήσει, ώστε τα ψάρια να μην κολλήσουν στη σχάρα.
  2. Αν θέλετε να ξεροψήσετε και να δημιουργήσετε σημάδια σχάρας στη σάρκα του ψαριού, φροντίστε να λαδώσετε την πλευρά της σάρκας του ψαριού και να την τοποθετήσετε προς τα κάτω απευθείας πάνω στη σχάρα, ψήνοντας σύμφωνα με τη συνταγή σας. Το ψάρι μόλις είναι έτοιμο θα απελευθερωθεί φυσικά από τη σχάρα ψησίματος. Εάν η ψησταριά σας δεν ενδείκνυται για καψάλισμα (searing), τότε απλώς τοποθετήστε τα, με το δέρμα του ψαριού προς τα κάτω ακριβώς πάνω στη σχάρα.
  3. Ο γενικός κανόνας είναι, ανά 7cm πάχους του ψαριού να ψήνετε για 8-10 λεπτά. Έτσι, εάν το ψάρι σας έχει πάχος 14cm, ψήστε κάθε πλευρά για περίπου έξι έως οκτώ λεπτά. Ωστόσο είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχετε τις οδηγίες στη συνταγή σας.
  4. Όταν έρθει η ώρα να βγάλετε τα ψάρια σας από τη σχάρα, σύρετε απαλά τη σπάτουλα σας ανάμεσα στην περιοχή όπου συναντώνται το δέρμα και η σάρκα. Χρησιμοποιώντας μια ελαφριά κίνηση μπρος – πίσω, προσπαθήστε να τοποθετήσετε τη σπάτουλα, έτσι ώστε το στρώμα του δέρματος να παραμένει στη σχάρα και μόνο το κομμάτι σάρκας να παραμείνει στη σπάτουλα.
  5. Όπως πάντα, βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει αρκετό χρόνο (3-5 λεπτά) για να ξεκουραστούν τα ψάρια σας, αφού τα απομακρύνετε, από τη σχάρα. Αυτό θα βοηθήσει τα ψάρια σας να χαλαρώσουν και να αφήσουν τους χυμούς να τρέξουν και να γίνουν πιο τρυφερά.

ΨΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΨΑΡΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΔΕΡΜΑ

  1. Αφήστε τα ψάρια σας σε θερμοκρασία δωματίου για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια λαδώστε τα και από τις δύο πλευρές και καρυκεύστε τα, πριν τα τοποθετήσετε στη σχάρα. Έτσι θα μειώσετε τις πιθανότητες να κολλήσουν τα ψάρια στη σχάρα.
  2. Ο γενικός κανόνας είναι ανά 7 cm πάχους του ψαριού να ψήνετε για 8-10 λεπτά. Έτσι, εάν το ψάρι σας έχει πάχος 14cm, ψήστε κάθε πλευρά για περίπου έξι έως οκτώ λεπτά. Ωστόσο είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχετε τις οδηγίες στη συνταγή σας.
  3. Αναποδογυρίστε το κομμάτι ψαριού μόνο μία φορά ενώ το ψήνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να σπάσει το ψάρι ενώ ψήνεται στη σχάρα.
  4. Όταν έρθει η ώρα να γυρίσετε το κομμάτι του ψαριού σας, θα πρέπει να είστε υπομονετικοί και να αφήνετε τα ψάρια σας να απελευθερώνονται φυσικά από τη σχάρα. Όταν συμβεί αυτό, τα ψάρια σας είναι έτοιμα.
  5. Όπως πάντα, βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει αρκετό χρόνο (3-5 λεπτά) για να ξεκουραστούν τα ψάρια σας, αφού τα αφαιρέσετε από τη σχάρα. Αυτό θα βοηθήσει τα ψάρια σας να χαλαρώσουν και να αφήσουν τους χυμούς να τρέξουν και να γίνουν πιο τρυφερά.
  6. Να θυμάστε πάντα να ψήνετε τα ψάρια σας με το καπάκι κλειστό, καθώς έτσι μειώνετε την ώρα ψησίματος.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΨΑΡΙΩΝ

  • Δοκιμάστε να καπνίσετε τα ψάρια σας. Εάν ψήνετε με κάρβουνο, μουλιάστε τα κομμάτια ξύλου για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τα τοποθετήσετε απευθείας στα κάρβουνα για να βελτιώσετε τη γεύση των ψαριών σας.
  • Εάν ψήνετε σε ηλεκτρική ψησταριά ή υγραερίου, βεβαιωθείτε ότι έχετε βυθίσει τα chips ξύλου για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τα τοποθετήσετε στο κουτί καπνίσματος και μετά πάνω στη σχάρα.

Στην κατηγορία: TIPS Ψήσιμο