Όλα τα μαχαίρια, όσο καλής ποιότητας και αν είναι, κάποια στιγμή στομώνουν και χρειάζονται ακόνισμα! Ένα στομωμένο μαχαίρι πέραν του ότι δεν κόβει σωστά τα τρόφιμα και τα θρυμματίζει είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνο στην χρήση, καθώς απαιτεί περισσότερη πίεση, δεν έχει σωστή πρόσφυση και είναι πιθανό να γλιστρήσει και να προκαλέσει τραυματισμούς. Το ακόνισμα των μαχαιριών πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά αυτό εξαρτάται από το πόσο συχνά τα χρησιμοποιείτε. Ενδεικτικά για τα μαχαίρια καθημερινής χρήσης, το ακόνισμα πρέπει να γίνεται κάθε 2 – 3 εβδομάδες. Για το ακόνισμα των μαχαιριών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: τα μασάτια, τις πέτρες ακονίσματος ή τα ηλεκτρικά ακονιστήρα!

Πώς ακονίζω ένα μαχαίρι με μασάτι;

  1. Ελέγχουμε την λεπίδα του μαχαιριού που θέλουμε να ακονίσουμε και παρατηρούμε αν το μαχαίρι είναι μονού ή διπλού bevel. Δηλαδή, αν ακονίζεται από την μια πλευρά της λεπίδας ή και από τις δύο αντίστοιχα. Καλό είναι να γνωρίζουμε την γωνία ακονίσματος του μαχαιριού (συνήθως στα ιαπωνικά η γωνία είναι 15 – 17ο ενώ στα ευρωπαϊκού τύπου είναι 20 – 22.5ο).
  2. Κρατάμε σταθερά την λαβή και ακουμπάμε την μύτη από το μασάτι κάθετα, σε μια ξύλινη επιφάνεια κοπής.
  3. Διατηρώντας την γωνία της λεπίδας, ακουμπάμε την πλάτη της λεπίδας (από την πλευρά που θέλουμε να ακονίσουμε) ψηλά στο μασάτι και με μια σταθερή κίνηση απαλά ¨σέρνουμε πάνω στο μασάτι¨ την λεπίδα προς τα κάτω και μπροστά, μέχρις ότου φτάσουμε στην μύτη της λεπίδας.
  4. Αν το μαχαίρι είναι διπλού bevel, κάνουμε την ίδια διαδικασία και για την άλλη πλευρά της λεπίδας.
  5. Ελέγχουμε την αιχμηρότητα της λεπίδας και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία 4 – 6 φορές, αναλόγως με την φθορά που έχει υποστεί το μαχαίρι.
  6. Πλένουμε το μαχαίρι με ένα ήπιο, υγρό καθαριστικό για να απομακρύνουμε τυχόν ρινίσματα που πιθανόν να δημιουργήθηκαν από το ακόνισμα και σκουπίζουμε προσεκτικά την λεπίδα του, με μια μαλακή πετσέτα.
  7. Αν το μαχαίρι είναι άριστης ποιότητας όπως τα ιαπωνικά, για να διατηρήσουμε την αιχμηρότητα του και να αποτρέψουμε την δημιουργία σκουριάς, διάβρωσης και αποχρωματισμού, στην λεπίδα του, ρίχνουμε 1 -2 σταγόνες από Λάδι Καμέλιας απευθείας πάνω στην λεπίδα. Με ένα μαλακό πανί απλώνουμε το λάδι σε όλη την λεπίδα του μαχαιριού και από τις 2 πλευρές του, με κυκλικές κινήσεις. Το μαχαίρι είναι έτοιμο για αποθήκευση.

Πώς ακονίζω ένα μαχαίρι με πέτρα ακονίσματος;

  1. Ελέγχουμε την λεπίδα του μαχαιριού που θέλουμε να ακονίσουμε και παρατηρούμε αν το μαχαίρι είναι μονού ή διπλού bevel. Δηλαδή, αν ακονίζεται από την μια πλευρά της λεπίδας ή και από τις δύο αντίστοιχα. Καλό είναι να γνωρίζουμε την γωνία ακονίσματος του μαχαιριού (συνήθως στα ιαπωνικά η γωνία είναι 15 – 17ο ενώ στα ευρωπαϊκού τύπου είναι 20 – 22.5ο).
  2. Ελέγχουμε τον τύπο της πέτρα ακονίσματος που θα χρησιμοποιήσουμε και αν είναι απαραίτητο την μουλιάζουμε σε νερό ή λάδι, για 10 λεπτά. Για μεγαλύτερη ευκολία, προτιμάμε διπλές πέτρες που έχουν 2 επιφάνειες (coarse: για ακόνισμα – fine: για λείανση).
  3. Για την επαναφορά στομωμένων λεπίδων, ξεκινάμε το ακόνισμα με την τραχιά πλευρά της πέτρας. Σκουπίζουμε ελαφρώς την πέτρα και την τοποθετούμε οριζόντια μπροστά μας (με την τραχιά επιφάνεια προς τα επάνω) πάνω στην βάση της ή πάνω στο τραπέζι, προσέχοντας να είναι σταθερή και να μην μετακινείται κατά το ακόνισμα.
  4. Διατηρώντας την γωνία της λεπίδας, ακουμπάμε την πλάτη της λεπίδας του μαχαιριού στην πάνω γωνία της πέτρας και με μια σταθερή κίνηση απαλά την ¨σέρνουμε¨ διαγώνια προς τα κάτω, μέχρις ότου φτάσουμε στην μύτη της λεπίδας. Tip: Αν δεν μπορούμε να κρατήσουμε σταθερά την γωνία, χρησιμοποιούμε οδηγούς ακονίσματος.
  5. Αν το μαχαίρι είναι διπλού bevel, κάνουμε την ίδια διαδικασία και για την άλλη πλευρά της λεπίδας. Συνήθως επαναλαμβάνουμε την διαδικασία 3 – 4 φορές ανά πλευρά της λεπίδας, εναλλάξ.
  6. Αφού ολοκληρώσουμε το ακόνισμα, αλλάζουμε πλευρά στην πέτρα και επαναλαμβάνουμε τα βήματα 4 και 5, για την λείανση.
  7. Πλένουμε το μαχαίρι με ένα ήπιο, υγρό καθαριστικό για να απομακρύνουμε τυχόν ρινίσματα που πιθανόν να δημιουργήθηκαν από το ακόνισμα και σκουπίζουμε προσεκτικά την λεπίδα του, με μια μαλακή πετσέτα.
  8. Όταν τελειώσουμε το ακόνισμα, πλένουμε την πέτρα και την βάση ακονίσματος με καθαρό νερό. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν πλήρως σε αεριζόμενο χώρο και τα αποθηκεύουμε σε ξηρό και σκιερό μέρος.
  9. Αν το μαχαίρι είναι άριστης ποιότητας όπως τα ιαπωνικά, για να διατηρήσουμε την αιχμηρότητα του και να αποτρέψουμε την δημιουργία σκουριάς, διάβρωσης και αποχρωματισμού, στην λεπίδα του, ρίχνουμε 1 -2 σταγόνες από Λάδι Καμέλιας απευθείας πάνω στην λεπίδα. Με ένα μαλακό πανί απλώνουμε το λάδι σε όλη την λεπίδα του μαχαιριού και από τις 2 πλευρές του, με κυκλικές κινήσεις. Το μαχαίρι είναι έτοιμο για αποθήκευση.

Πώς ακονίζω ένα μαχαίρι σε Ηλεκτρικό Ακονιστήρι;

Η ιδανική μέθοδος ακονίσματος μαχαιριών για αρχάριους και τεμπέληδες, είναι σε ηλεκτρικό ακονιστήρι.

  1. Ελέγχουμε την λεπίδα του μαχαιριού που θέλουμε να ακονίσουμε και παρατηρούμε αν το μαχαίρι είναι μονού ή διπλού bevel. Δηλαδή, αν ακονίζεται από την μια πλευρά της λεπίδας ή και από τις δύο αντίστοιχα.
  2. Συνδέουμε στην πρίζα και ενεργοποιούμε το ηλεκτρικό ακονιστήρι.
  3. Αναλόγως με την φθορά της λεπίδας του μαχαιριού, επιλέγουμε σε ποια θέση / σχισμή (coarse – fine) θα το τοποθετήσουμε.
  4. Για την επαναφορά στομωμένων λεπίδων, ξεκινάμε με το ακόνισμα: Περνάμε με μια σταθερή κίνηση την λεπίδα από την Θέση: Coarse με φορά από την πλάτη της λεπίδας προς την μύτη. Επαναλαμβάνουμε 3 – 4 φορές. Αν το μαχαίρι είναι διπλού bevel, κάνουμε την ίδια διαδικασία και για την άλλη πλευρά της λεπίδας.
  5. Αφού ολοκληρώσουμε το ακόνισμα, αλλάζουμε θέση και επαναλαμβάνουμε το βήμα 4 περνώντας την λεπίδα του μαχαιριού από την Θέση: Fine.
  6. Όταν τελειώσουμε και την λείανση, πλένουμε το μαχαίρι με ένα ήπιο, υγρό καθαριστικό για να απομακρύνουμε τυχόν ρινίσματα που πιθανόν να δημιουργήθηκαν από το ακόνισμα και σκουπίζουμε προσεκτικά την λεπίδα του, με μια μαλακή πετσέτα.
  7. Αν το μαχαίρι είναι άριστης ποιότητας όπως τα ιαπωνικά, για να διατηρήσουμε την αιχμηρότητα του και να αποτρέψουμε την δημιουργία σκουριάς, διάβρωσης και αποχρωματισμού, στην λεπίδα του, ρίχνουμε 1 -2 σταγόνες από Λάδι Καμέλιας απευθείας πάνω στην λεπίδα. Με ένα μαλακό πανί απλώνουμε το λάδι σε όλη την λεπίδα του μαχαιριού και από τις 2 πλευρές του, με κυκλικές κινήσεις. Το μαχαίρι είναι έτοιμο για αποθήκευση.

Στην κατηγορία: TIPS