Χρειάζονται συντήρηση οι ξύλινες επιφάνειες κοπής; Ναι, κι όμως χρειάζονται! Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, έτσι και οι ξύλινες επιφάνειες κοπής χρειάζονται ειδική φροντίδα. Αναλόγως με την φροντίδα που θα τους δείξετε, θα καθορίσετε την διάρκεια ζωής τους δηλαδή, αν θα την αντικαθιστάτε κάθε 1 – 2 χρόνια ή αν θα σας κρατήσει μια ολόκληρη ζωή. Με την πάροδο του χρόνου, το ξύλο στεγνώνει και χάνει την φυσική υγρασία. Καθώς οι ξύλινες επιφάνειες κοπής χρησιμοποιούνται και πλένονται τακτικά, τα φυσικά έλαια που διατηρούν το ξύλο μαλακό και ενυδατωμένο αρχίζουν να «στεγνώνουν» με αποτέλεσμα οι επιφάνειες κοπής να θρυμματίζονται, να παραμορφώνονται ή ακόμα και να ραγίζουν / σπάνε. Εκτός από το πλύσιμο και το σχολαστικό σκούπισμα της επιφάνειας κοπής μετά από κάθε χρήση, το πρόγραμμα περιποίησης θα πρέπει να περιλαμβάνει κέρωμα περιστασιακά (ιδανικά ανά 3 εβδομάδες), για να διατηρείται το ξύλο ελαστικό και καλά ενυδατωμένο. Με αυτόν τον τρόπο, οι πόροι του ξύλου θα γεμίζουν με κερί, θα διατηρείται η αντιβακτηριακή του δράση και δεν θα χαράσσεται εύκολα από τα μαχαίρια. Για το κέρωμα των ξύλινων επιφανειών κοπής επιλέγουμε ειδικά κεριά που περιέχουν βρώσιμο λάδι & κερί μέλισσας και είναι άοσμα, άγευστα και 100% ασφαλή για χρήση με τρόφιμα. Προσοχή: Αποφεύγουμε το κέρωμα με ελαιόλαδο, γιατί ταγγίζει και γίνεται κολλώδες.

Πώς πλένουμε το ξύλο κοπής;

  1. Πλένουμε στο χέρι σχολαστικά όλες τις πλευρές της ξύλινης επιφάνειας κοπής, με ζεστό νερό και ήπιο υγρό καθαριστικό.
  2. Για να απαλλαγούμε από επίμονους λεκέδες ή ενοχλητικές μυρωδιές, ρίχνουμε πάνω στο ξύλο κοπής λίγο χοντρό αλάτι και προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε με τα χέρια μας και δημιουργούμε μια πάστα πάνω στην επιφάνεια. Την αφήνουμε να δράσει για λίγα λεπτά και στην συνέχεια ξεπλένουμε με καθαρό άφθονο νερό.
  3. Σκουπίζουμε το ξύλο κοπής και το αφήνουμε να στεγνώσει πλήρως, από όλες τις πλευρές.
  4. Χρησιμοποιούμε ένα μαλακό σφουγγάρι ή ένα μαλακό πανί και απλώνουμε / αλείφουμε καλά το ειδικό κερί, ώστε να δημιουργήσουμε ένα εξωτερικό φίλμ στην επιφάνεια κοπής.
  5. Με ένα άλλο καθαρό, μαλακό πανί τρίβουμε καλά το ξύλο κοπής από όλες τις πλευρές, για να απομακρύνουμε την περίσσεια του κεριού.
  6. Αφήνουμε το κερί να απορροφηθεί από το ξύλο (ιδανικά όλο το βράδυ).

Στην κατηγορία: TIPS