Θες να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου με την πιο θεαματική συνταγή για BBQ? Είσαι στο σωστό μέρος! ‘Ώρα να καπνίσεις ένα ολόκληρο μοσχαρίσιο κότσι (Osso Buco / Οσομπούκο) το σχήμα του οποίου θυμίζει το σφυρί του υπερήρωα της Marvel, Thor. Θα χρειαστείς αρκετή υπομονή αλλά θα στο ανταποδώσει με μοναδική γεύση και απίστευτα μαλακή υφή! Το μοσχαρίσιο κότσι είναι αρκετά πιο φθηνή σε σχέση με άλλες low n slow μοσχαρίσιες κοπές και μπορεί να ταΐσει μεγάλες παρέες!

ΠηγήStef J.Koukas “Your Favorite BBQ Buddy from Greece”

Υλικά

Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

Οδηγίες

  1. Φιλετάρουμε με το μαχαίρι το 1/3 του κρέατος από το κόκκαλο του osso buco για να φτιάξουμε την λαβή του «σφυριού» και κρατάμε το υπόλοιπο πάνω στο κόκκαλο. (φυλάσσουμε το φιλεταρισμένο κρέας για άλλη συνταγή, είναι κατάλληλο για σούπα και ραγού)
  2. Καθαρίζουμε το υπόλοιπο κρέας από την εξωτερική στρώση λίπους και από όλη την μεμβράνη (silverskin) ώστε να περάσει καλύτερα η γεύση του καπνού και να έχουμε πιο μαλακό αποτέλεσμα.
  3. Δένουμε το κρέας με τον σπάγκο και το αλείφουμε με ένα πινέλο με μουστάρδα.
  4. Πασπαλίζουμε πολύ καλά με το μίγμα μπαχαρικών, σκεπάζοντας όλο το κρέας.
  5. Αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο και να μαλακώσει χάρει στην μουστάρδα.
  6. Καρφώνουμε το ασύρματο θερμόμετρο Meater+ στο παχύτερο σημείο του κρέατος, προσέχοντας να μην ακουμπάει η ακίδα το κόκκαλο και υπάρξουν ανακριβείς μετρήσεις.
  7. Τοποθετούμε μερική ποσότητα από το αναψυκτικό τύπου Cola, μέσα στο δοχείο σπρέι.
  8. Προθερμαίνουμε την ψησταριά στους 110οC και ψήνουμε το κότσι μέχρι ότου το θερμόμετρο να δείξει 75ο C. Για τις πρώτες 3 ώρες ψεκάζουμε με το αναψυκτικό κόλα ανά 1 ώρα. (Το βήμα αυτός μπορεί να διαρκέσει έως και 9 ώρες).
  9. Απομακρύνουμε το κότσι από την σχάρα της ψησταριάς και ανεβάζουμε ελαφρώς την ένταση της, στους 130ο C.
  10. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 50 – 100 ml από το αναψυκτικό τύπου κόλα και την σάλτσα bbq.
  11. Τοποθετούμε το κότσι πάνω στο ροζ χαρτί κρεοπωλείου και προσθέτουμε το μίγμα του αναψυκτικού και της σάλτσας.
  12. Τυλίγουμε προσεκτικά το κρέας με το χαρτί ώστε να μην χυθεί το μίγμα, το τοποθετούμε μέσα στην ψησταριά και ψήνουμε μέχρις ότου το κρέας να ξεκολλάει από το κόκκαλο και η εσωτερική του θερμοκρασία να φτάσει τους 98ο
  13. Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.
  14. Κόβουμε τον σπάγκο και μαδάμε το κρεάς (το κρέας μαδιέται χωρίς καμία προσπάθεια και είναι απόλυτα ζουμερό και λαχταριστό)!
  15. Συνδυάζουμε το μοσχαρίσιο κότσι με πατάτες με λιωμένο cheddar και φτερούγες ή μέσα σε αφράτο brioche ψωμάκι σαν burger / sandwich!

Στην κατηγορία: Μοσχάρι Συνταγές Ψήσιμο