Το Smash Burger μετά την εμφάνισή του στις αλυσίδες fast food της Αμερικής κάπου στο 2007 έχει γίνει ο νέος, γρήγορος και γευστικός τρόπος για να απολαύσει ο καθένας το γνωστό σε όλους Burger. Πάμε να δούμε τι θα βάλουμε ανάμεσα στα λαχταριστά brioche ψωμάκια μας για να απογειώσουμε το Burger στο σπίτι αλλά και στο Barbeque με τους φίλους!

Πηγή: Mitch Kosmetatos

Υλικά για 4 burger

  • 400g Ανάμεικτος Κιμάς (320g Μοσχαρίσιος & 80g Χοιρινός) για 4 μπιφτέκια
  • 4 Ψωμάκια Brioche για Burger
  • 2 Τομάτες (κομμένες σε ροδέλες)
  • 2 Κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε ροδέλες)
  • 2 κ.σ. Καστανή Ζάχαρη
  • 8 Φέτες Μπέικον (προαιρετικά)
  • 4 Φέτες Τυρί που λιώνει (Cheddar, Gouda κτλ)
  • 1 κ.γ. Βούτυρο
  • Σάλτσα Original BBQ Sauce της Jack Daniel’s®
  • ½ κ.γ. Πάπρικα γλυκιά
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Υλικά για Σπιτική Μαγιονέζα

  • 2 Αυγά (ολόκληρα)
  • 3 Κρόκους Αυγών
  • 600 – 750g Ηλιέλαιο (αναλόγως πόσο πηχτή θέλουμε την μαγιονέζα)
  • 1 κ.σ. Honey Mustard (ή Μουστάρδα)
  • 1 κ.σ. Ξίδι
  • 1 κ.σ. Χυμό Λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

  • Άμεσο ψήσιμο σε ψησταριά υγραερίου / κάρβουνου

Οδηγίες

Για την Μαγιονέζα

  1. Σε έναν δοσομετρητή βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το Ηλιέλαιο (αυγά, κρόκους, σάλτσα μουστάρδας, ξίδι, χυμό λεμονιού, αλάτι & πιπέρι) και τα ανακατεύουμε με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
  2. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο ρίχνοντας το σιγά – σιγά (ώστε να σχηματίζει μια λεπτή γραμμή σαν κορδόνι), ανακατεύοντας πάλι με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να ομογενοποιηθεί η μαγιονέζα. Προσθέτουμε όσο ηλιέλαιο χρειαστεί για να πετύχουμε την ρευστότητα, της αρεσκείας μας.
  3. Αποθηκεύουμε την μαγιονέζα σε ένα βαζάκι με καπάκι, στο ψυγείο για 1 ημέρα.

Για τα Κρεμμύδια

  1. Σε μια εστία σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και με μια σπάτουλα τα ανακατεύουμε μέχρι ότου να καραμελώσουν.
  2. Τα πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε με γρήγορε κινήσεις.
  3. Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε στο τηγάνι την μπάρμπεκιου σος, την γλυκιά πάπρικα και αλατοπίπερο.
  4. Ανακατεύουμε καλά και ζεσταίνουμε για λίγο, μέχρις ότου η σάλτσα μας πάρει μια όμορφη παχύρευστη υφή.

Για τα Burger

  1. Χωρίζουμε τον κιμά σε 4 ίσα μέρη και τον πλάθουμε σε πλατιές μπαλίτσες. Τοποθετούμε μια – μια τις μπαλίτσες του κιμά στο burger press και δίνουμε στα μπιφτέκια μας το τέλειο σχήμα. Αφήνουμε τα μπιφτέκια να ξεκουραστούν στο ψυγείο, για τουλάχιστον 2 – 3 ώρες.
  2. Τοποθετούμε πάνω στην σχάρα της ψησταριάς μια μαντεμένια πλάκα ή ένα μαντεμένιο τηγάνι.
  3. Κλείνουμε το καπάκι της ψησταριάς και την προθερμαίνουμε την ψησταριά στους 230ο C.
  4. Στην σχάρα ψήνουμε τις φέτες μπέικον και από τις 2 πλευρές και τις τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.
  5. Ρίχνουμε λίγο βούτυρο στο μαντεμένιο τηγάνι / μαντεμένια πλάκα και αφού λιώσει, με ένα πινέλο σιλικόνης αλείφουμε το σκεύος.
  6. Τοποθετούμε τα μπιφτέκια πάνω στο καυτό σκεύος και τα πιέζουμε είτε με μια μαντεμένια πρέσα, είτε με μια σπάτουλα ψησίματος (τοποθετούμε ένα κομμάτι χαρτί κρεοπωλείου μεταξύ του κιμά και της σπάτουλας, για να μην διαλυθεί ο κιμάς και βγει από τις οπές τις σπάτουλας).
  7. Ψήνουμε τα μπιφτέκια για 2 λεπτά και τα αναποδογυρίζουμε με μια σπάτουλα
  8. Τοποθετούμε τις φέτες τυριού και ψήνουμε λίγο ακόμη μέχρις ότου λιώσει. Αν θέλουμε να επιταχύνουμε την διαδικασία χρησιμοποιούμε θόλο ψησίματος.
  9. Κόβουμε τα ψωμάκια για burger στην μέση και τα φρυγανίζουμε ελαφρώς στο τηγάνι ή στην πλάκα.
  10. Γεμίζουμε τα Burger: Στο ψωμάκι της βάσης βάζουμε μια κουταλιά από την σπιτική μαγιονέζα, προσθέτουμε το μπιφτέκι με το λιωμένο τυρί, το μπείκον (προαιρετικά), την μπάρμπεκιου σος με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, την ντομάτα και κλείνουμε με το πάνω ψωμάκι.