Δύο ιδιαίτερες τεχνικές BBQ έρχονται σε αρμονία με νότες από τον Αμερικάνικο Νότο σε αυτή την συνταγή! Το κοτόπουλο κόβεται σε μορφή πεταλούδας (Spatchcock) και καλύπτεται αρχικά με μπέικον και στην συνέχεια με σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) το οποίο με την γλύκα του θα συμπληρώσει την οξύτητα και την αψάδα της χειροποίητης σάλτσας Alabama White με Χρένο (Horseradish).

Πηγή:  Stefanos Koukas  

Υλικά

Για το Κοτόπουλο

  • 1 Κοτόπουλο Ολόκληρο
  • 20 – 25 Φέτες Μπέικον (λεπτές)
  • Μίγμα Μπαχαρικών για Κοτόπουλο
  • 3 κ.σ. Σιρόπι Σφενδάμου (Maple Syrup)
  • 1 κ.σ. Μπούκουβο (προαιρετικό)

Για την σάλτσα Alabama White Sauce

  • 80g Κρέμα Χρένου ή 2 κ.γ. Τρίμμένο Χρένο ή 50g Πάστα Wasabi (το φρέσκο Χρένο είναι σχετικά δυσεύρετο όμως υπάρχουν οι παραπάνω εναλλακτικές!)
  • 2 κ.σ. Μουστάρδα Dijon
  • 3 κ.σ Μαγιονέζα
  • 10 mL Worcestershire Sauce
  • 20 mL Μηλόξυδο

Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

  • Κάπνισμα σε ψησταριά pellet (με pellet Pecan)
  • Κάπνισμα / Έμμεσο ψήσιμο σε ψησταριά κάρβουνου ή υγραερίου (με ξύλινα chips Pecan)

Οδηγίες

Για την σάλτσα Alabama White Sauce

  1. Σε ένα βαζάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά για την σάλτσα και τα ανακατεύουμε καλά.
  2. Κλείνουμε το βαζάκι με το καπάκι του και το τοποθετούμε στο ψυγείο για να “δέσει”. Αν θέλουμε η σάλτσα να είναι πιο λεπτόρρευστη (σαν dressing), προσθέσουμε περισσότερο μηλόξυδο.

Για το Κοτόπουλο

  1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε σχήμα “Πεταλούδας” (spatchcock): Με ένα ψαλίδι πουλερικών, αφαιρούμε την σπονδυλική στήλη και το ανοίγουμε πιέζοντας με δύναμη στο στέρνο (με αυτόν τον τρόπο έχουμε ομοιόμορφο και γρήγορο ψήσιμο, κάθε φορά).
  2. Σκουπίζουμε σχολαστικά το κοτόπουλο μέσα – έξω, με χαρτί κουζίνας (αφαιρούμε υγρασία).
  3. Πασπαλίζουμε σχολαστικά ώστε να δημιουργήσουμε μια στρώση του μίγματος μπαχαρικών και τις δύο πλευρές.
  4. Τυλίγουμε το κοτόπουλο με τις φέτες μπέικον, ξεκινώντας από τα μπουτάκια και τις στερεώνουμε με τις οδοντογλυφίδες όπου χρειάζεται).
  5. Με ένα πινέλο αλείφουμε το κοτόπουλο, με το σιρόπι Σφενδάμου.
  6. Πασπαλίζουμε ξανά και τις δύο πλευρές, ώστε να δημιουργήσουμε μια νέα στρώση του μίγματος μπαχαρικών. Αν θέλουμε πιο καυτερό αποτέλεσμα, πασπαλίζουμε από πάνω με Μπούκοβο.
  7. Προετοιμάζουμε την ψησταριά για κάπνισμα / έμμεσο ψήσιμο, προθερμαίνοντάς την στους 180ο
  8. Ψήνουμε με έμμεσο τρόπο, για περίπου 1 ώρα, μέχρις ότου η εσωτερική του θερμοκρασία να φτάσει τους 74οC.
  9. Ξεκουράζουμε το κοτόπουλο για 15 λεπτά και φτιάχνουμε την σάλτσα.
  10. Ρίχνουμε την σάλτσα πάνω στο κοτόπουλο, το κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε!

Βρείτε το video της συνταγής εδώ.

Στην κατηγορία: Κοτόπουλο Συνταγές