Το μοσχαράκι κοκκινιστό είναι η επιτομή του μαμαδίστικου φαγητού! Πειράξαμε λίγο την συνταγή, χρησιμοποιώντας μοσχαρίσια παϊδάκια και προσθέσαμε βαλσάμικο. Χρειαστήκαμε 20 λεπτά για την προετοιμασία των υλικών, περίπου 2 ώρες για το μαγείρεμα και μόλις 5 λεπτά για να το απολαύσουμε! Το κρέας γίνεται σούπερ μαλακό και τα κρεμμύδια καραμελώνουν τέλεια! Ό,τι πρέπει δηλαδή για ένα Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Αξίζει να την δοκιμάσεις!

Υλικά

  • 1kg Μοσχαρίσια Παϊδάκια (Short Ribs) με κόκκαλο
  • 3 κ.σ. Αλεύρι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 Κρεμμύδι ξερό (κομμένο σε φέτες)
  • Σκόρδο, 3 σκελίδες (ψιλοκομμένες)
  • 3 κ.σ. Τοματοπελτές
  • 1 13 Φλιτζανιού Ζωμός Βοδινού
  • 13 Φλιτζανιού Κόκκινο Κρασί ή Σάλτσα Σόγιας
  • 13 Φλιτζανιού Βαλσάμικο Ξίδι
  • Θυμάρι, 1 κλωναράκι
  • Δάφνη, 1 φύλλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

  • Μαγείρεμα σε εστία
  • Έμμεσο ψήσιμο σε ψησταριά υγραερίου / κάρβουνου
  • Ψήσιμο μέσα σε οικιακό φούρνο (στην μεσαία σχάρα)

Οδηγίες

  1. Προετοιμάζουμε την ψησταριά για έμμεσο ψήσιμο, προθερμαίνοντάς την στους 180ο C. Στην εστία της ψησταριάς ή στο μάτι της κουζίνας, προθερμαίνουμε την μαντεμένια γάστρα σε μέτρια προς υψηλή ένταση για 3 – 5 λεπτά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο / Προετοιμάζουμε την ψησταριά για έμμεσο ψήσιμο, προθερμαίνοντάς την στους 180ο C.
  3. Σκουπίζουμε ταμποναριστά τα παϊδάκια με χαρτί κουζίνας, τα αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια λεπτή στρώση αλευριού, εξωτερικά τους.
  4. Στο βαθύ τηγάνι της μαντεμένιας γάστρας προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε. Όταν κάψει ροδίζουμε το κρέας καλά από όλες τις μεριές. Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα.
  5. Προσθέτουμε στο σκεύος το κρεμμύδι σε φέτες και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά και τα σοτάρουμε για 2 – 3 λεπτά. Τα σβήνουμε με βαλσάμικο και κόκκινο κρασί (ή σάλτσα σόγιας).
  6. Ανακατεύουμε καλά, ξύνοντας με μια ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας ώστε να αφαιρέσουμε τυχόν κολλημένα κομματάκια.
  7. Προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  8. Προσθέτουμε τον ζωμό βοδινού, τα παϊδάκια και τα μυρωδικά (προαιρετικά τοποθετούμε το θυμάρι, την δάφνη και λίγες πέρλες φρέσκου πιπέρι σε ένα τούλινο πουγκάκι, ώστε να μπορούμε να τα αφαιρέσουμε ευκολότερα στο τελείωμα).
  9. Ανακατεύουμε ελαφρώς τα υλικά, κλείνουμε την γάστρα με το καπάκι της και την τοποθετούμε στην ψησταριά (έμμεσο ψήσιμο) ή στον φούρνο.
  10. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 2 ώρες (120 – 130 λεπτά) στους 170ο C, μέχρις ότου η σάλτσα να χυλώσει και το κρέας να μαλακώσει και να ξεκολλάει από το κόκκαλο.
  11. Ιδανικά συνοδεύουμε με ρύζι, πουρέ ή ψητές πατάτες.

Στην κατηγορία: Μοσχάρι Συνταγές