Τα ζεστά μπαχαρικά, το πικάντικο μέλι και οι ξηροί καρποί μας ανοίγουν τον δρόμο και την όρεξη για τον χειμώνα! Όλα αυτά μαζί θα σμίξουν στο παχύρρευστο γλάσο που θα καλύψει τα  μπουτάκια γαλοπούλας, ενώ αυτά θα καπνίζονται με φυσικό ξύλο.

Πηγή:  Stefanos Koukas 

 Υλικά (3 μερίδες)

  • 3 Μπούτια Γαλοπούλας (περίπου 0.5kg το καθένα)
  • 1 κ.σ. Κουρκουμά
  • 1 κ.σ. Θαλασσινό Αλάτι
  • 1 κ.σ. Κορν Φλάουρ
  • 5 κ.σ. Μέλι
  • 2 κ.σ Ζάχαρη Καστανή
  • 1 κ.γ. Τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.γ. Κάρδαμο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. Γαρύφαλο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. Κανέλα
  • 50g Ξηροί Καρποί Πεκάν
  • Χυμό από 1 Φρέσκο Πορτοκάλι
  • 5 – 6 Σταγόνες Καυτερή Σάλτσα

Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

Οδηγίες

  1. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον κουρκουμά, το κορν φλάουρ και το θαλασσινό αλάτι και πασπαλίζουμε σχολαστικά τα μπούτια από όλες τις πλευρές τους. (Το Κορν Φλάουρ θα παίξει σημαντικό ρόλο ώστε να γίνει πολύ τραγανή η πέτσα από τα μπουτάκια γαλοπούλας)
  2. Αφήνουμε το κρέας εκτός ψυγείου για να πιάσει θερμοκρασία δωματίου, για λίγη ώρα. Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε την ψησταριά για κάπνισμα ή έμμεσο ψήσιμο, προθερμαίνοντας την στους 115οC.
  3. Τοποθετούμε τα μπούτια πάνω στην σχάρα της ψησταριάς και ξεκινάμε την διαδικασία καπνίσματος, που θα διαρκέσει συνολικά περίπου 2 ώρες (χωρίς να γυρνάμε το κρέας).
  4. Ετοιμάζουμε το γλάσο: Σε μέτρια προς δυνατή ένταση, ρίχνουμε σε ένα μαντεμένιο κατσαρολάκι, το μέλι και την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε τα υπόλοιπα μπαχαρικά, τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού πορτοκάλι, ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς πεκάν (αφού πρώτα τους θρυμματίσουμε ελαφρώς) και ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε την ένταση και το αφήνουμε μαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά, αναδεύοντας περιστασιακά. Προσθέτουμε την καυτερή σάλτσα της αρεσκείας μας και αφήνουμε το γλάσο, να κρυώσει και να πήξει
  5. Αλείφουμε τα μπουτάκια γαλοπούλας με το γλάσο (ξεκινώντας 15 λεπτά πριν να είναι έτοιμα), και κάνουμε 3 επαλείψεις συνολικά με το πινέλο (κάθε 5 λεπτά), όσο αυτά ακόμα ψήνονται.
  6. Ξεκουράζουμε το κρέας για 10 λεπτά και σερβίρουμε! Μπορούμε να το συνοδέψουμε με ρύζι ή πουρέ κολοκύθας!

Στην κατηγορία: Κοτόπουλο Συνταγές