Τα Short Ribs είναι το πιο κατάλληλο κομμάτι κρέατος για αργό – σιγανό (low n slow) ψήσιμο, πεντανόστιμο και γεμάτο αρώματα από μπαχαρικά και φυσικό ξύλο! Απαιτεί αρκετή υπομονή καθώς χρειάζεται πάνω από 12 ώρες για να ετοιμαστεί, όμως η γεύση του και τα «κομπλιμέντα στον ψήστη» θα σας ανταμείψουν και με το παραπάνω! Ας δούμε την συνταγή που χρειάζεσαι για να το πετυχαίνεις κάθε φορά.

Πηγή:  Stefanos Koukas 

Υλικά

Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

Οδηγίες

  1. Με το μαχαίρι γενικής χρήσης, αφαιρούμε σχολαστικά το λίπος & την μεμβράνη και από τις δύο πλευρές των short ribs (για ευκολότερο «τράβηγμα» του κόκαλου και μέγιστη διείσδυση του καπνού στο κρέας)
  2. Αλείφουμε μια λεπτή στρώση όλες τις πλευρές των ribs με την σάλτσα μπάρμπεκιου.
  3. Πασπαλίζουμε μια γενναία δόση με το μίγμα μπαχαρικών, όλες τις πλευρές των ribs.
  4. Αφήνουμε το κρέας στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον για 2 – 5 ώρες.
  5. Βγάζουμε τα ribs από το ψυγείο, για να πιάσουν θερμοκρασία δωματίου και προθερμαίνουμε την ψησταριά στους 110οC.
  6. Τοποθετούμε τα short ribs (με τα κόκκαλα προς τα κάτω) επάνω στην σχάρα ψησίματος και τα καπνίζουμε για περίπου 8 ώρες και μέχρι ότου η εσωτερική τους θερμοκρασία φτάσει τους. Προσθέτουμε στο δοχείο ψεκασμού το αναψυκτικό τύπου Κόλα και για τις 3 πρώτες ώρες ψεκάζουμε ανά 1 ώρα τα ψητά μας.
  7. Στρώνουμε σε καθαρό πάγκο εργασίας ένα μακρύ φύλλο από το ροζ χαρτί κρεοπωλείου (Ρink butcher paper), το ψεκάζουμε με το αναψυκτικό τύπου κόλα και απλώνουμε και λίγη (1 – 2 κουταλιές) από σάλτσα BBQ.
  8. Τυλίγουμε σφιχτά τα short ribs στο butcher paper, ανεβάζουμε ελαφρώς την ένταση της ψησταριάς και τα τοποθετούμε (με τα κόκκαλα προς τα πάνω) επάνω στην σχάρα ψησίματος. Συνεχίζουμε το ψήσιμό τους, στους 125οC για άλλες 4 ώρες και μέχρι ότου η εσωτερική θερμοκρασία φτάσεις τους 98οC (για να μαλακώσει τελείως το κρέας και να ξεκολλάει πανεύκολα από το κόκαλο) ή τους 93οC (για να “κρατάει λίγο παραπάνω στο δάγκωμα”).
  9. Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα και το σερβίρουμε ιδανικά πάνω σε ψωμάκι brioche με σάλτσα Mississippi Comeback BBQ Sauce, πίκλα κρεμμυδιού και φρέσκα jalapenos ή με σαλάτα coleslaw και πατάτες.

Στην κατηγορία: Μοσχάρι Συνταγές Ψήσιμο