«Καλαμάκια με τέχνη» για να μοιραστείς με την παρέα σου στο Κυριακάτικο τραπέζι και όχι μόνο! Η πανσέτα (pork belly) είναι από τις καλύτερες χοιρινές κοπές για αργό ψήσιμο, δίνοντας ένα ζουμερό αποτέλεσμα που λιώνει στο στόμα!

Πηγή:  Stefanos Koukas 

Υλικά

  • 2kg Κομμάτι Πανσέτα Χοιρινή (χωρίς κόκκαλο)
  • 3 κ.σ. Μουστάρδα Dijon
  • Μίγμα Μπαχαρικών BBQ Rub (Ιδανικά: Coffee Rub ή Traeger Rub)
  • 20g Βούτυρο

Για το Γλάσο

  • 100 mL Σάλτσα ΒΒQ
  • 200g Μαρμελάδα Blueberry ή Κομπόστα Blueberry
  • 3 – 5 Πιπεριές Habanero ή Chili
  • 50ml Μηλόξυδο

 Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

  • Κάπνισμα σε ψησταριά pellet
  • Κάπνισμα / Έμμεσο ψήσιμο σε ψησταριά κάρβουνου ή υγραερίου

Οδηγίες

  1. Κόβουμε κάθετα την πανσέτα σε χοντρές (σε πάχος) λωρίδες ίσου μεγέθους και τα σουβλίζουμε!
  2. Με ένα πινέλο επάλειψης, αλείφουμε κάθε κομμάτι πανσέτας, με την μουστάρδα Dijon από κάθε πλευρά.
  3. Πασπαλίζουμε καλά σε όλες τις πλευρές, με το μίγμα μπαχαρικών.
  4. Ψήνουμε έμμεσα ή καπνίζουμε στους 150οC για 2 ώρες ή στους 110οC για περίπου 3.5 ώρες ώστε να γίνουν ακόμα πιο μαλακό το κρέας μας. Με ένα θερμόμετρο ελέγχουμε την εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος, ώστε να φτάσει τους 75οC.
  5. Παράλληλα φτιάχνουμε το γλάσο! Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και σε ένα τηγάνι τις τσιγαρίζουμε, μέσα στο βούτυρο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (το μηλόξυδο, την σάλτσα BBQ και την μαρμελάδα ή κομπόστα από Blueberry) και ανακατεύουμε, μέχρι να πάρει μια βράση. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
  6. Αφού το γλάσο μας κρυώσει, βουτάμε μέσα το κάθε καλαμάκι και το ξαναψήνουμε στην ψησταριά για μισή ώρα. Μπορούμε επαναλάβουμε τις βουτιές στο γλάσο ή να κάνουμε έξτρα επαλείψεις (κάθε 10 λεπτά από όλες τις πλευρές).
  7. Αφήνουμε τα σουβλάκια μας να κρυώσουν ελαφρώς και τα σερβίρουμε απευθείας! Τα απολαμβάνουμε με την καλύτερη παρέα, τους φίλους ή την οικογένειά μας!

Στην κατηγορία: Συνταγές Χοιρινό