Γλασαρισμένη, Καπνιστή Πανσέτα σε Σουβλάκι με Blueberry και Kαυτερή Πιπεριά
«Καλαμάκια με τέχνη» για να μοιραστείς με την παρέα σου στο Κυριακάτικο τραπέζι και όχι μόνο! Η πανσέτα (pork belly) είναι από τις καλύτερες χοιρινές κοπές για αργό ψήσιμο, δίνοντας ένα ζουμερό αποτέλεσμα που λιώνει στο στόμα!
Πηγή: Stefanos Koukas
Υλικά
- 2kg Κομμάτι Πανσέτα Χοιρινή (χωρίς κόκκαλο)
- 3 κ.σ. Μουστάρδα Dijon
- Μίγμα Μπαχαρικών BBQ Rub (Ιδανικά: Coffee Rub ή Traeger Rub)
- 20g Βούτυρο
Για το Γλάσο
- 100 mL Σάλτσα ΒΒQ
- 200g Μαρμελάδα Blueberry ή Κομπόστα Blueberry
- 3 – 5 Πιπεριές Habanero ή Chili
- 50ml Μηλόξυδο
Απαραίτητα Εργαλεία
Μέθοδος ψησίματος
- Κάπνισμα σε ψησταριά pellet
- Κάπνισμα / Έμμεσο ψήσιμο σε ψησταριά κάρβουνου ή υγραερίου
Οδηγίες
- Κόβουμε κάθετα την πανσέτα σε χοντρές (σε πάχος) λωρίδες ίσου μεγέθους και τα σουβλίζουμε!
- Με ένα πινέλο επάλειψης, αλείφουμε κάθε κομμάτι πανσέτας, με την μουστάρδα Dijon από κάθε πλευρά.
- Πασπαλίζουμε καλά σε όλες τις πλευρές, με το μίγμα μπαχαρικών.
- Ψήνουμε έμμεσα ή καπνίζουμε στους 150οC για 2 ώρες ή στους 110οC για περίπου 3.5 ώρες ώστε να γίνουν ακόμα πιο μαλακό το κρέας μας. Με ένα θερμόμετρο ελέγχουμε την εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος, ώστε να φτάσει τους 75οC.
- Παράλληλα φτιάχνουμε το γλάσο! Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και σε ένα τηγάνι τις τσιγαρίζουμε, μέσα στο βούτυρο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (το μηλόξυδο, την σάλτσα BBQ και την μαρμελάδα ή κομπόστα από Blueberry) και ανακατεύουμε, μέχρι να πάρει μια βράση. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
- Αφού το γλάσο μας κρυώσει, βουτάμε μέσα το κάθε καλαμάκι και το ξαναψήνουμε στην ψησταριά για μισή ώρα. Μπορούμε επαναλάβουμε τις βουτιές στο γλάσο ή να κάνουμε έξτρα επαλείψεις (κάθε 10 λεπτά από όλες τις πλευρές).
- Αφήνουμε τα σουβλάκια μας να κρυώσουν ελαφρώς και τα σερβίρουμε απευθείας! Τα απολαμβάνουμε με την καλύτερη παρέα, τους φίλους ή την οικογένειά μας!