Τι πιο χριστουγεννιάτικο από τα μπισκότα τζίντερ; Φτιάξε πανεύκολα τα διάσημα Gingerbread Cookies στην ψησταριά σου (Ναι! Καλά διάβασες! Ψήνει και γλυκά η ψησταριά σου) φέρνοντας το άρωμα των Χριστουγέννων και στο δικό σου σπιτικό! Για extra χαρά και δημιουργία, ζήτα βοήθεια για την διακόσμηση των μπισκότων από κάποιον “μικρό” σου φίλο (παιδί, ανηψάκι, βαφτήστήρι).

Υλικά

Για τα μπισκότα

  • 3 ½ Φλιτζάνια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ Φλιτζανιού Καστανή Ζάχαρη
  • 1 κ.γ. Baking Power
  • ½ κ.γ. Αλάτι
  • 1 κ.σ. Κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.σ. Τζίνζερ σκόνη
  • ½ κ.γ. Γαρύφαλλο τριμμένο
  • ¼ κ.γ. Μπαχάρι σε σκόνη
  • ⅔ Φλιτζανιού Βούτυρο Ανάλατο
  • ⅔ Φλιτζανιού Μελάσα
  • 1 Αυγό (μεγάλο)
  • 1 κ.σ. Εκχύλισμα Βανίλιας

Για το γλάσο διακόσμησης

  • 2 Ασπράδια Αυγού
  • 3 Φλιτζάνια Ζάχαρη Άχνη
  • 1 Βανίλια σε σκόνη
  • Χρώματα Ζαχαροπλαστικής

Απαραίτητα Εργαλεία

Μέθοδος ψησίματος

  • Ψήσιμο σε Κεραμική Πέτρα Πίτσας

Οδηγίες

Για τα μπισκότα

  1. Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για να μαλακώσει.
  2. Σε ένα μίξερ βάζουμε το μαλακό βούτυρο και το “χτυπάμε” σε χαμηλή ένταση με το φτερό, μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
  3. Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ την βανίλια, την καστανή ζάχαρη και την μελάσα και τα “χτυπάμε” στο μίξερ σε μέτρια προς υψηλή ένταση, για 2 λεπτά – μέχρις ότου να αποκτήσουν κρεμώδη υφή σαν μους.
  4. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το baking powder, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μπαχάρι και ανακατεύουμε καλά ώστε να αναμιχθούν τα υλικά.
  5. Προσθέτουμε σιγά – σιγά (2 – 3 κουταλιές την φορά) το μίγμα με το αλεύρι στον κάδο του μίξερ ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο σε χαμηλή ένταση. Αφού προσθέσουμε όλο το μίγμα με το αλεύρι και ανακατευτούν τα υλικά, θα έχει δημιουργηθεί μια ζύμη.
  6. Με μια σπάτουλα για ζύμες, χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ίσα μέρη (για να την χειριστούμε ευκολότερα).
  7. Με την σπάτουλα, αφαιρούμε την ζύμη από τον κάδο και την απλώνουμε πάνω σε αντικολλητική μεμβράνη τροφίμων.
  8. Απλώνουμε την ζύμη πάνω στην μεμβράνη και της δίνουμε παραλληλόγραμμο σχήμα και ομοιόμορφο πάχος.
  9. Κλείνουμε την ζύμη με διάφανη μεμβράνη τροφίμων και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες (ιδανικά όλο το βράδυ) για να σφίξει.
  10. Αφαιρούμε την ζύμη από την μεμβράνη. Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο της κουζίνας, τοποθετούμε πάνω την ζύμη και την πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  11. Με ένα στρογγυλό πλάστη, ανοίγουμε την ζύμη σαν φύλλο (πάχους: 0.5 – 1 cm). Tip: Όσο πιο πολύ πλάθουμε την ζύμη με τον πλάστη, τόσο θα μαλακώνει και θα γίνεται ευκολότερο. Αν σπάει η ζύμη, την γυρνάμε πλευρά και την ξαναπερνάμε με τον πλάστη επιδιορθώνοντας τις “ρωγμές”.
  12. Παράλληλα προθερμαίνουμε την ψησταριά σε μέτρια προς χαμηλή ένταση, στους 170 – 180ο C.
  13. Πιέζουμε το κουπάτ πάνω στην ζύμη, σχηματίζουμε και κόβουμε τα μπισκότα.
  14. Μεταφέρουμε τα μπισκότα πάνω στην καλά αλευρωμένη πέτρα πίτσας.
  15. Τοποθετούμε την πέτρα πίτσας πάνω στην σχάρα της ψησταριάς και ψήνουμε για 10 – 12 λεπτά (στην αρχή τα μπισκότα θα είναι μαλακά αλλά όσο κρυώνουν θα σκληρύνουν και θα γίνουν τραγανά).
  16. Μεταφέρουμε τα μπισκότα από την πέτρα πίτσας πάνω σε μια διάτρητη βάση (σχάρα) για να κρυώσουν.
  17. Αφού κρυώσουν εντελώς, ξεκινάμε την διακόσμηση τους με γλάσο.

Για το γλάσο

  1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια των αυγών και τα “χτυπάμε” μέχρι ότου να γίνουν μαρέγκα.
  2. Προσθέτουμε την ζάχαρη και την βανίλια και τα “χτυπάμε” ελαφρώς.
  3. Ρίχνουμε 3 – 4 σταγόνες από Χρώμα Ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε με μια μαρίζ (σπάτουλα ζαχαροπλαστικής). Tip: Αν το γλάσο βγει πολύ σφιχτό προσθέτουμε νερό ενώ αν βγει πολύ υδαρές λίγη άχνη ζάχαρη.
  4. Μεταφέρουμε το γλάσο σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με λεπτή κεφαλή / μύτη.
  5. Διακοσμούμε τα μπισκότα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Στην κατηγορία: Γλύκα Συνταγές Ψήσιμο