Το ψήσιμο στη σχάρα μιας ψησταριάς, είναι ένας δημοφιλής και νόστιμος τρόπος μαγειρέματος! Είτε ψήνετε κρεατικά, ψάρια, λαχανικά, πίτσα είτε μαγειρεύετε σε γάστρα μπορείτε να απογειώσετε την γεύση του φαγητού σας, προσθέτοντας την αξεπέραστη γεύση ξύλου. Η μοναδική γεύση καπνιστού που προσφέρουν τα low n slow ψησίματα είναι και ο λόγος που το κάπνισμα, έχει αρχίσει να κερδίζει φανατικό κοινό τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα!

Το βασικότερο στοιχείο για το επιτυχημένο κάπνισμα φαγητού, είναι η σωστή επιλογή της αρωματική ύλης που θα χρησιμοποιήσουμε! Οι αρωματικές ύλες είναι τα αρωματικά chips, τα αρωματικά chunks και τα πέλλετ καπνίσματος.

Αρωματικά

Wood Chips

Αρωματικά

Wood Chunks

Πέλλετ Καπνίσματος
Τι είναι; Ροκανίδια

Μικρά και λεπτά κομμάτια “σκληρού” ξύλου

Μεσαίου μεγέθους κομμάτια “σκληρού” ξύλου, πάχους 5 – 10 cm Μικρά κυλινδρικά σφαιρίδια από αλεσμένο και συμπυκνωμένο ξύλο
Σε τι ψησταριές χρησιμοποιούνται Ηλεκτρικές

Υγραερίου

Κάρβουνου

Κάρβουνου Ψησταριές με Πέλλετ

Ηλεκτρικές

Υγραερίου

Κάρβουνου

Πώς χρησιμοποιούνται τα Αρωματικά Chips Καπνίσματος

  • Σε Ηλεκτρικές Ψησταριές και Ψησταριές Υγραερίου

Για να καπνίσουμε σε ηλεκτρικές ψησταριές και ψησταριές υγραερίου, είναι απαραίτητη η χρήση ανοξείδωτων δοχείων καπνίσματος. Μουλιάζουμε τα chips για τουλάχιστον 30 λεπτά σε νερό ή οποιοδήποτε άλλο υγρό της αρεσκείας μας (πχ. μαύρη μπύρα, κρασί, ουίσκι κτλ) και αφού τα σουρώσουμε, τα τοποθετούμε στο δοχείο καπνίσματος. Για να μην καούν γρήγορα, συνίσταται έμμεσο ψήσιμο σε μέτρια ένταση. Μετά από περίπου 10 λεπτά τα ξύλα θα ξεκινήσουν να καπνίζουν, όταν γεμίσει όλος ο θάλαμος ψησίματος με καπνό τοποθετούμε το φαγητό στην σχάρα. Τα chips καπνίσματος καίγονται σχετικά γρήγορα και θα πρέπει να αντικαθίστανται όταν σταματήσουν να ατμίζουν, διαφορετικά το φαγητό θα πικρίσει.

  • Σε Ψησταριές Κάρβουνου

Σε αναμμένα κάρβουνα, τοποθετούμε τα αρωματικά wood chips, δίπλα από την φωτιά, για έμμεσο ψήσιμο. Με αυτό τον τρόπο, τα ξυλάκια θα καούν πιο αργά! Σε μπάρμπεκιου κάρβουνου, ιδανικά προτείνουμε το κάπνισμα φαγητών να γίνεται με την χρήση αρωματικών wood chunks! Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για πιο μεγάλα σε μέγεθος κομμάτια ξύλου, που καίγονται πιο αργά, βγάζουν περισσότερο καπνό, δίνουν πιο έντονη γεύση καπνιστού και δεν χρειάζεται η συχνή αλλαγή / προσθήκη τους.

Πώς χρησιμοποιούνται τα Αρωματικά Chunks Καπνίσματος

Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να προσθέσετε τα αρωματικά chunks καπνίσματος κατευθείαν πάνω σε ήδη αναμμένα κάρβουνα. Ένας πολύ διαδεδομένος μύθος είναι ότι πρέπει να μουλιάζουμε τα wood chunks! Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, μην χάνετε το χρόνο σας! Τα μεγάλα κομμάτια ξύλου δεν χρειάζονται ποτέ μούλιασμα! Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το μούλιασμα τους θα δημιουργήσει περισσότερο καπνό, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που παράγεται είναι ατμός. Εκτός αυτού με το μούλιασμα των chunks, θα καταφέρετε να μειώσετε την φωτιά των κάρβουνων και συνεπώς θα “πέσει” η θερμοκρασία ψησίματος, έτσι θα καθυστερήσετε η απελευθέρωση του καπνού και θα προσθέσετε πικρή γεύση στο φαγητό.

Τα αρωματικά chunks καπνίσματος χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο σε ψησταριές κάρβουνου. Μόνη εξαίρεση στις ψησταριές υγραερίου είναι τα μοντέλα της Napoleon®, στα οποία μπορεί να τοποθετηθεί ο ειδικός μαντεμένιος δίσκος, πάνω ακριβώς από τους καυστήρες!

Πώς χρησιμοποιούνται τα Αρωματικά Πέλλετ Καπνίσματος

  • Σε Ψησταριές Πέλλετ

Απλώς τα προσθέτουμε στον ειδικό κάδο και θέτουμε σε λειτουργία την ψησταριά πέλλετ, ορίζοντας την επιθυμητή θερμοκρασία και τον ρυθμό καύσης.

  • Σε Ψησταριές Κάρβουνου

Σε ήδη αναμμένα κάρβουνα, πασπαλίζουμε μια μεγάλη χούφτα από πέλλετ. Κλείνουμε το καπάκι της ψησταριάς, ώστε τα πέλλετ να καπνίζουν αλλά όχι να φλέγονται!

  • Σε Ηλεκτρικές Ψησταριές και Ψησταριές Υγραερίου

Για να καπνίσουμε σε ηλεκτρικές ψησταριές και ψησταριές υγραερίου, είναι απαραίτητη η χρήση ανοξείδωτων δοχείων καπνίσματος πέλετ. Σε στεγνό και καθαρό δοχείο προσθέτουμε (με ομοιόμορφο τρόπο) τα πέλλετ και το τοποθετούμε (ιδανικά πάνω από αναμμένο καυστήρα) μέσα στην ψησταριά, που μόλις έχουμε ανάψει. Με ένα φλόγιστρο χειρός ή με έναν αναπτήρα με μακρύ λαιμό, ανάβουμε τα πέλλετ στην άκρη του δοχείου. Κλείνουμε το καπάκι και περιμένουμε περίπου 10 – 15 λεπτά ώστε να προθερμανθεί η ψησταριά και να γεμίσει με καπνό ο θάλαμος ψησίματος. Στην συνέχεια προσθέτουμε το φαγητό και ψήνουμε με έμμεσο τρόπο. Ανά διαστήματα ελέγχουμε αν τα πέλλετ παραμένουν αναμμένα ή αν θέλουν αναγόμωση. Προσοχή! Η ψησταριά πριν την επόμενη χρήση, θα χρειαστεί σχολαστικό καθάρισμα, για την απομάκρυνση της στάχτης / τέφρας.

Στην κατηγορία: TIPS Ψήσιμο