Ταλιάτα Τόνου σε ψησταριά

Καλοκαίρι και ψάρι πάνε παρέα! Και τι καλύτερο από ταλιάτα τόνου ψημένη σε ψησταριά; Εδώ σου έχουμε μια πανεύκολη συνταγή για να φτιάξεις στην άνεση του σπιτιού σου ένα λαχταριστό φιλέτο τόνου, ψημένο τόσο – όσο ώστε να είναι τραγανό απ’ έξω, αλλά να παραμένει ζουμερό μέσα. Ένα δροσερό πιάτο που θα σου κλέψει την καρδιά και θα κάνει ακόμα και τους πιο δύστροπους να αγαπήσουν το ψάρι. Ιδανικά προτείνουμε ψήσιμο medium rare (σίγουρα όχι well done). Παρ’ όλα αυτά σου έχουμε πινακάκι με τις εσωτερικές θερμοκρασίες ανά τύπο ψησίματος.
Υλικά
- 2 Φιλέτα Τόνου (Πάχους: 3 – 5 cm)
- Ηλιέλαιο
- Αλάτι Βράχων
- Φρέσκο Πιπέρι σε Ηλεκτρικό Μύλο
Απαραίτητα Εργαλεία
Μέθοδος ψησίματος
- Άμεσο ψήσιμο πάνω σε όλους τους τύπου ψησταριών
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε την ψησταριά στους 180ο C, με μια συρματόβουρτσα καθαρίζουμε σχολαστικά την σχάρα ψησίματος και με ένα πινέλο την αλείφουμε με ηλιέλαιο.
- Σκουπίζουμε ταμποναριστά τα φιλέτα τόνου από όλες τις πλευρές, ώστε να μην υπάρχει καθόλου υγρασία επάνω τους (με αυτό τον τρόπο θα αφαιρέσουμε την υγρασία από την επιφάνεια του ψαριού και θα μειώσουμε την πιθανότητα να κολλήσει το ψάρι πάνω στην σχάρα).
- Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα τόνου.
- Τα μεταφέρουμε πάνω στην καυτή σχάρα ψησίματος και ψήνουμε για περίπου 1 – 2 λεπτά από κάθε πλευρά (για rare ψήσιμο). Αυτό το στάδιο είναι το πιο κομβικό αφού ο τόνος ψήνεται ιδιαίτερα γρήγορα. Αν χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο εσωτερική θερμοκρασία του θα φτάσεις τους 3ο C
Αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το ψήσιμο ψαριών χρησιμοποιούμε αντικολλητική μεμβράνη. - Αφού πετύχουμε το επιθυμητό ψήσιμο απομακρύνουμε αμέσως τα φιλέτα τόνου από την ψησταριά και αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 5 λεπτά.
- Με ένα πολύ αιχμηρό μαχαίρι κόβουμε σε κοπή ταλιάτας τα φιλέτα τόνου, δηλαδή σε λεπτές φέτες κάθετα στις ίνες του κρέατος.
- Απολαμβάνουμε τον τόνο ζεστό ή κρύο και συνοδεύουμε με τα λαχανικά της αρεσκείας μας (όπως σπαράγγια).
Δες το βίντεο εδώ
Στην κατηγορία: Συνταγές Ψάρι - Θαλασσινά