Μπριζόλα Τόμαχοκ (Tomahawk)
Σου έχουμε την πιο εύκολη συνταγή για να ψήνεις πάντα τέλεια την μπριζόλα Τόμαχοκ στην ψησταριά σου. Η Τόμαχοκ είναι κατά πολλούς η καλύτερη και πιο εντυπωσιακή μοσχαρίσια κοπή μοσχαρίσιας γιατί έχει λαχταριστή, ζουμερή γεύση και ένα μακρύ κόκκαλο που θυμίζει τσεκούρι Tomahawk. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια κλασσική μπριζόλα Rib–eye με μεγάλο κόκκαλο, τρυφερό κρέας και λίπος. Κατά την διάρκεια του ψησίματος το λίπος λιώνει, δίνοντας νόστιμη και πλούσια γεύση ενώ το κρέας παραμένει ζουμερό και τρυφερό.
Υλικά
- 1kg Μοσχαρίσια Τόμαχοκ
- 1 κ.γ. Χοντρό Θαλασσινό Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Απαραίτητα Εργαλεία
Μέθοδος ψησίματος
- Άμεσο & Έμμεσο ψήσιμο
Οδηγίες
- Το προηγούμενο βράδυ πριν το ψήσιμο, αλατοπιπερώνουμε την μπριζόλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί όλο το βράδυ.
- Την ημέρα του ψησίματος αφαιρούμε την μπριζόλα από το ψυγείο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε σκιερό μέρος για να πιάσει θερμοκρασία δωματίου (περίπου 30 – 60 λεπτά).
- Τοποθετούμε μέσα στην ψησταριά την μαντεμένια πλάκα ψησίματος. Κλείνουμε το καπάκι και την προετοιμάζουμε για άμεσο ψήσιμο, προθερμαίνοντάς την στους 260ο C.
- Με ένα πινέλο λαδώνουμε ελαφρώς την μαντεμένια πλάκα και τοποθετούμε πάνω της, την μπριζόλα Τόμαχοκ.
- Θωρακίζουμε (searing) την μπριζόλα για περίπου 4 – 5 λεπτά ή μέχρις ότου να αποκτήσει έντονη καφέ κρούστα.
- Με μια μακριά τσιμπίδα γυρνάμε την μπριζόλα, πιάνοντάς την από το κόκκαλο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το βήμα 5 και ψήνουμε για άλλα 4 – 5 λεπτά.
- Μόλις ολοκληρώσουμε το θωράκισμα και στις 2 μεγάλες πλευρές της μπριζόλας, μετακινούμε την μπριζόλα πάνω στην σχάρα και πάνω από σβηστό καυστήρα (έμμεσο ψήσιμο).
- Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά και μετά την αναποδογυρίζουμε.
- Ψήνουμε για 10 – 15 λεπτά ή μέχρις ότου η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 55ο C.
- Αφαιρούμε την μπριζόλα από την σχάρα ψησίματος και την μεταφέρουμε σε μια ξύλινη επιφάνεια κοπής.
- Σκεπάζουμε ελαφρώς την τόμαχοκ με λίγο αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, έτσι θα συνεχίσει να μαγειρεύεται για λίγο ακόμα και η εσωτερικής θερμοκρασία θα ανέβει κατά 5ο C, δηλαδή η εσωτερική της θερμοκρασία θα φτάσει τους 60ο C (για medium ψήσιμο).
- Με ένα αιχμηρό μαχαίρι τεμαχισμού, κόβουμε την Tomahawk σε φέτες και σερβίρουμε. Ιδανικά συνοδεύουμε με πατάτες, πουρέ με λάδι τρούφας, αμπελοφάσουλα, σπαράγγια ή σάλτσα τσιμιτσούρι.