Μοσχαρίσιο Κιλότο, σιγομαγειρεμένο σε μαντεμένια γάστρα
Κιλότο μαγειρεμένο στην γάστρα
Το κιλότο είναι το κομμάτι του μοσχαρίσιου κρέατος που βρίσκεται πάνω από το Στρογγυλό και την Ουρά, είναι μέτριας περιεκτικότητας σε λίπος και μικρής σε κολλαγόνο για αυτό θεωρείται ιδανικό για μαγειρευτά κατσαρόλας! Σε αυτή την συνταγή θα σιγομαρειρέψουμε μέσα στην ψησταριά μας το κιλότο! Πώς; Μα φυσικά μέσα σε μαντεμένια γάστρα και θα το συνοδεύσουμε με λαχανικά, πατάτες baby και μια απλή αλλά πεντανόστιμη σάλτσα από τους ζωμούς του. Αν δεν είναι αυτή ιδανική συνταγή για Κυριακάτικο τραπέζι, τότε ποια είναι;
Υλικά
- Κιλότο 1.5 kg (περίπου)
- 250 – 300g Μοσχαρίσιο Ζωμό / Νερό
- 3 – 4 Κλωναράκια Δενδρολίβανο
- 4 – 5 Σκελίδες Σκόρδου
- Ελαιόλαδο
- 800g Πατάτες Baby
- 3 – 4 Καρότα
- 1 Κρεμμύδι
- 1κ.σ. Καστανή Ζάχαρη
- 1 – 2 κ.σ. Αλεύρι (προαιρειτικά)
- Χοντρό Θαλασσινό Αλάτι
- Φρέσκο Πιπέρι
Απαραίτητα Εργαλεία
Μέθοδος ψησίματος
- Έμμεσο ψήσιμο
Οδηγίες
- Ανοίγουμε το καπάκι της ψησταριάς και τοποθετούμε πάνω στην σχάρα ψησίματος την μαντεμένια γάστρα.
- Προετοιμάζουμε την ψησταριά για άμεσο ψήσιμο, προθερμαίνοντάς την στους 220ο C με κλειστό καπάκι.
- Παίρνουμε το κομμάτι του κιλότου και με την μύτη του μαχαιριού χαράσσουμε στο επιφανειακό λίπος του κρέατος γραμμές (βάθους 2cm), ώστε να δημιουργηθούν ρόμβοι.
- Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια 3 σκελίδες σκόρδου και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το θαλασσινό αλάτι (1 κ.γ.), το ελαιόλαδο (¼ φλιτζανιού) το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τον δενδρολίβανο (1 κλωναράκι κομμένο σε κομμάτια) και ανακατεύουμε καλά.
- Με το μείγμα αυτό αλείφουμε καλά, όλο το κομμάτι δίνοντας έμφαση στην πλευρά του λίπους με τους ρόμβους, σφηνώνοντας ανάμεσα τους τα κομμάτια σκόρδους.
- Τοποθετούμε το κιλότο μέσα στην γάστρα και το αφήνουμε να σοταριστεί για 3 – 4 μέχρι ότου να ροδίσει. Με μια τσιμπίδα γυρνάμε πλευρά στο ψητό και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να σοτάρουμε το ψητό από όλες τις πλευρές.
- Αφαιρούμε το ψητό από την γάστρα και το αφήνουμε εκτός ψησταριάς να ξεκουραστεί.
- Σβήνουμε τους καυστήρες κάτω από την γάστρα, και προετοιμαζόμαστε για έμμεσο ψήσιμο (σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία περίπου 160ο C).
- Με το μαχαίρι κόβουμε τα καρότα σε μεγάλα κομμάτια και το κρεμμύδι στα τέσσερα. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες baby, τα καρότα και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε για 5 – 6 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
- Αφαιρούμε όλα τα λαχανικά από την γάστρα και ρίχνουμε μέσα στην γάστρα τον μοσχαρίσιο ζωμό, τον υπόλοιπο δενδρολίβανο, την καστανή ζάχαρη μια πρέζα αλάτι, και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ξύνουμε καλά τα τοιχώματα της γάστρας, με μια κουτάλα και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε ξανά μέσα στην γάστρα τα καρότα, τα κρεμμύδια και τις πατάτες και με την τσιμπίδα τα απλώνουμε καλά ώστε να δημιουργήσουμε μια στρώση στον πάτο της γάστρας. Πάνω τους τοποθετούμε το ψητό.
- Κλείστε την γάστρα με το καπάκι της και αφήστε το ψητό να σιγομαγειρευτεί στους 140ο C για περίπου 60 – 80 λεπτά ή μέχρις ότου η εσωτερική του θερμοκρασία του ψητού, φτάσει τους 65 – 70ο C.
- Βγάζουμε τα λαχανικά και το ψητό από την γάστρα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
- Προαιρετικά με το ζουμί μέσα στην γάστρα φτιάχνουμε μια σάλτσα για να συνοδεύσουμε το ψητό μας. Δυναμώνουμε ελαφρώς την ένταση στους καυστήρες, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέσα στο ζουμί και παράλληλα χτυπάμε το μείγμα με έναν αυγοδάρτη. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Κόβουμε το ψητό σε χοντρά κομμάτι ή σε λεπτές φέτες και το σερβίρουμε σε πιάτα συνοδεύοντας το με τα λαχανικά και την σάλτσα που φτιάξαμε.