Μοσχαρίσια Μπριζόλα Αροζέ, σε μαντεμένιο τηγάνι

Η τεχνική Αροζέ γίνεται στο τηγάνι και έχει πάρει την ονομασία της από το γαλλικό ρήμα arroser που σημαίνει αλείφω ρίχνω νερό. Στην τεχνική αυτή ρίχνουμε με ένα κουτάλι κάποια λιπαρή ύλη (συνήθως βούτυρο), πάνω από κρέας ή ψάρι. Στην συνταγή αυτή θα δούμε πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να φτιάχνει πεντανόστιμες μοσχαρίσιες μπριζόλες με την τεχνική αροζέ σε ένα μαντεμένιο τηγάνι, στην άνεση του σπιτιού του.
Υλικά
- 2 Μοσχαρίσιες Μπριζόλες (Rib – eye / T-bone, πάχους 2.5cm)
- 2 – 3 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 100g Βούτυρο
- Σκόρδο, 1 – 2 Σκελίδες
- Δενδρολίβανο, 2 Κλωναράκια
- 1 κ.γ. Αλάτι
- ½ κ.γ. Πιπέρι Μαύρο
- ½ κ.γ. Πιπέρι Λευκό
Απαραίτητα Εργαλεία
- Μαντεμένιο τηγάνι (Δ: 30.48 cm)
- Τσιμπίδα
- Ασύρματο θερμόμετρο, με Bluetooth Meater
- Μαχαίρι τεμαχισμού 23cm
Μέθοδος ψησίματος
- Άμεσο ψήσιμο σε ψησταριά υγραερίου
- Ψήσιμο σε ηλεκτρική εστία / φούρνο
Οδηγίες
- Αφαιρούμε τις μπριζόλες από το ψυγείο και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 30 λεπτά.
- Ρίχνουμε πάνω από κάθε μπριζόλα λίγο ελαιόλαδο και το πασαλείβουμε καλά ώστε να καλυφθούν όλες οι πλευρές με ελαιόλαδο.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλάτι, το μαύρο και το λευκό πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε τις μπριζόλες με το μίγμα αλατοπίπερου και τις μαλάσουμε ελαφρώς.
- Τοποθετούμε το μαντεμένιο τηγάνι μέσα στην ψησταριά / στον ηλεκτρικό φούρνο και το προθερμαίνουμε στους 190 – 200ο C, μέχρι να κάψει.
- Θωρακίζουμε (Searing) τις μπριζόλες από όλες τις πλευρές (και στα πλάγια), ψήνοντας για περίπου 2 – 3 λεπτά ανά πλευρά, μέχρις ότου αποκτήσουν ωραίο καστανό χρώμα. (Αν πραγματοποιούμε την συνταγή σε ηλεκτρικό φούρνο, τα υπόλοιπα στάδια θα τα εκτελέσουμε στην ηλεκτρική εστία.)
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο και το λιωμένο σκόρδο και στην συνέχεια το προσθέτουμε στο τηγάνι με τις μπριζόλες. Ρίχνουμε από πάνω τα κλωναράκια δενδρολίβανου και αφήνουμε το βούτυρο να λιώσει.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο και με ένα κουτάλι, περιχύνουμε συνέχεια τις μπριζόλες με το λιωμένο βούτυρο μέχρι ότου η εσωτερική τους θερμοκρασία φτάσει 5ο κάτω από την επιθυμητή, δηλαδή στους 50οC (για medium – rare ψήσιμο).
- Αφαιρούμε τις μπριζόλες από το τηγάνι και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για τουλάχιστο 10 λεπτά πριν τις κόψουμε. Όσο ξεκουράζονται η εσωτερική τους θερμοκρασία θα ανέβει περίπου 5οC.
- Τεμαχίζουμε τις μπριζόλες σε λεπτές φέτες με ένα πολύ αιχμηρό μαχαίρι για να μην θρυμματιστούν και τις σερβίρουμε με το συνοδευτικό της αρεσκείας μας (σαλάτα, πατάτες, πουρέ με τρούφα κτλ).