Καπνιστό Αρνίσιο Μπούτι, με σάλτσα μυρωδικών
Η συνταγή «Καπνιστό αρνάκι με πράσινη σάλτσα μυρωδικών» είναι ένας γαστρονομικός συνδυασμός που αναδεικνύει τις πλούσιες γεύσεις της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με μια σύγχρονη προσέγγιση. Το αρνάκι παραμένει μαλακό και αποκτά αξεπέραστη νοστιμιά, ενισχυμένη με το μοναδικό άρωμα καπνού. Η πράσινη σάλτσα περιλαμβάνει φρέσκα μυρωδικά (όπως μαϊντανό, βασιλικό & δυόσμο) που της προσδίδουν φρεσκάδα δημιουργώντας μια ευχάριστη αντίθεση με την πλούσια γεύση του αρνιού. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την παράδοση με τη δημιουργικότητα, ιδανικό για οικογενειακά γεύματα σε ιδιαίτερες περιστάσεις, γιορτές.
Υλικά
Για το Αρνίσιο Μπούτι
- 1 Αρνίσιο Μπούτι
- 1 κ.σ. Μουστάρδα
- Δενδρολίβανο, 3 κλωναράκια
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την Σάλτσα Μυρωδικών
- Μαϊντανός, 1 ματσάκι
- Βασιλικός, ½ ματσάκι
- Δυόσμος, ½ ματσάκι
- Σκόρδο, 2 σκελίδες
- 1 Κρεμμύδι, κόκκινο
- 2 κ.σ. Κάπαρη
- Ελαιόλαδο
Απαραίτητα Εργαλεία
Μέθοδος ψησίματος
- Κάπνισμα / Έμμεσο ψήσιμο σε όλους τους τύπου ψησταριών
Οδηγίες
- Με ένα πινέλο αλείφουμε το αρνίσιο μπούτι με μουστάρδα, σφηνώνουμε ανά σημεία τα κλωναράκια δενδρολίβανου, το αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 2 ώρες στο ψυγείο.
- Μουλιάζουμε τα ξύλα καπνίσματος μέσα σε νερό.
- Θερμαίνουμε την ψησταριά για την προετοιμάζουμε για έμμεσο ψήσιμο, στους 120ο
- Γεμίζουμε το κουτί καπνίσματος με τα ξύλα και το τοποθετούμε μέσα στην ψησταριά (είτε πάνω από την αντιφλογιστική σχάρα του σβηστού καυστήρα, είτε πάνω στην σχάρα ψησίματος).
- Μόλις ξεκινήσει να βγαίνει λευκός καπνός από το δοχείο καπνίσματος, τοποθετούμε το μπούτι πάνω στην σχάρα ψησίματος (πάνω από τον σβηστό καυστήρα), κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε για περίπου
- Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά για την σάλτσα μυρωδικών, τα προσθέτουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε λίγο λάδι στο μπολ ώστε να δημιουργήσουμε μια σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
- Με ένα αιχμηρό μαχαίρι κόβουμε το κρέας σε φέτες και το σερβίρουμε περιχύνοντάς το με ένα κουτάλι, με την σάλτσα μυρωδικών.